Srůsty na vaječníku a pco

Dobrý den pane doktore. Byla mi stanovena diagnóza PCO. Lékařka mi napsala Duphaston a ten jsem brala 6 měsíců. Bohužel se u mě objevily velké bolesti na levém vaječníku, je to nárazově, třeba jednou za 14 dní. Skolilo mne to tak, že mne vezli z práce do nemocnice, tam ale ultrazvukem nic nenašli, jediné co je napadlo je, že jsem měla torzo vaječníkua pak se obrátil zpátky. Nijak neřešeno, klidový režim. Tento problém se u mě opakuje tak 2 - 3krát do měsíce, vaječník o sobě dává vědět, ostrá bodavá bolest, někdy to přejde do velkých křečí, kdy mě bolí celý podbřišek. Gynekoložka mi řekla, že je to pravděpodobně způsobeno tím, že vaječník je natlačen na stěnu dělohy a to způsobuje bolest, a že je pravděpodobné, že jsou tam např. srůsty (operace slepého střeva a žlučník) Nicméně vzhledem k PCO mi napsala antikoncepci Yaz, (zatím mimčo nechceme), a čekáme, co se bude dít. Pane doktore, má cenu odkládat ěnjakým způsobem třeba laparoskopii, aby mi odstranili dané srůsty, nebo by jste mi ji doporučoval ihned? Nebylo by třeba dobré zkusit to vydržet, než budeme chtít mimčo, aby se spolu s tou laparoskopií nějak umožnil průchod vajíčka z vaječníku (vzhledem k PCO), jenže po operaci stejně pravděpodobně nebudeme moci chvíli mít styk, jsem už z toho zmatená, a bojím se, aby přes toto všechno vůbec jednou bylo možné třeba vůbec počít. Zároveň jsem zmatená z PCO, zda by nebylo dobré třeba se začít snažit už teď (je mi 25), protože to může třeba trvat i delší dobu než se povede otěhotnět. Omlouvám se za zmatenost mých dotazů. Děkuji za konzultaci mého problému.

Odpověď odborníka:

Při syndromu PCO není porucha v průchodu vajíčka vejcovodem, ten by ale mohl být ovlivněn srůsty které by v dutině břišní mohly být, pokud tedy máte potíže byla by laparoskopie vhodná,určila by příčinu vašich bolestí, potvrdila nebo vyvrátila diagnozu PCO a rozrušily by se případné srůsty. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: