Starost o syna (porucha osobnosti, anorexie)

Dobrý den, S manželkou máme velký strach o našeho syna. Je mu 14 let (brzy 15). Na prvním stupni základní školy si prošel šikanou, neměl moc kamarádou a nebyl se sebou spokojený. Poté přešel na gymnázium a začal se měnit. Chová se jinak, obléká atp. Četl jsem si různé poradny a zjistil jsem, že by to mohla být porucha osobnosti (něco jako narscismus atp). Jsme si ale zároveň jistí, že to narcismus není, jelikož v empatii je opravdu dobrý. Abych to shrnul, celý se změnil. Řezal se, obléká se jinak a hodně dalších znaků narcismu. teď bych ale přešel k tomu, co mě trápí nejvíc. Začíná mít náznaky anorexie. Je posedlý cvičením, málo jí, je unavený a pořád o sobě tvrdí, že je tlustý. Nyní má bmi 19.00 (0.5 od hranice podváhy). Mám o něj strach. Mohl by ste nám prosím napsat, co se to s ním děje?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, poruchy osobnosti mohou být diagnostikovány až v dospělosti. U adolescentů se může jednat o disharmonický vývoj.Každopádně byste měli i se svým synem, navštívit pedopsychiatra, protože tyto potíže jsou varovným signálem, že se u Vašeho syna něco děje a on volá o pomoc. Domnívám se, že jak jste psal, že tím, že neměl moc kamarádů a kamarádek, se na něm málo sociálních vztazích, aby mohl dozrávat z ditěte do dospělosti. Možná se něml rád, že má nadváhu, neměl kamrády a proto se možná začal sebepoškozovat. Znovu musím připomenout, že sebepoškozování je velmi varovný signál. Domnívám se, že by bylo dobré, kdyby šel syn k psychiatrovi i kvůli problémům s jídlem. Kdyby syn nechtěl jít k psychoušovi, tak tam jděte klidně sami a aby Vám poradil, jak synovi pomoci. Rozhodně to není Vaše chyba.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: