Stenosa karotidy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, která metoda jednoznačně určí zda se jedná a trombózu a ne jen o stenozu karotidy. Zkušený kardiolog mi stanovil trombózu a poslal na odborné oddělení do nemocnice , tam mi druhý den zjistili pouze stenozu. Jsem z toho velmi zmatená a vyvolalo to ve mne nedůvěru. Do jakého procenta stenozy je možné létat letadlem, minulý rok jsem letěla 6x a nyní mi to zakázali. Děkuji za odpověd Čermáková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k Vaší úvodní otázce:metodou první volby je sonografické vyšetření. Dále vzhledem k tomu, že neznám Váš zdravotní stav,délku letu a výšku letu, nemohu Vaši závěrečnou otázku zodpovědět. (Obecně platí, že u bezpříznakové zúženiny vnitřní krční tepny středního stupně /50-69%/ bez jiných průvodních chorob a při správné antiagregační léčbě není námitek proticestě letadlem.) Ale s ohledem na to, že bydlíte v Praze, doporučuji, abyste navštívila tuto nebo následující středu Nemocnici Na Františku, Na Františku 847/8, Praha, Staré Město, kde na ambulanci chirurgického odd. mám každou středu cévní ambulanci (přízemí vpravo u okénka) nebo volejte císlo ambulance 222 801 343. Stanovili bychom případně pomocí sonografického vyšetření stupeň stenozy a odpověděl bych na Vaše otázky. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: