Štípání pokožky - larvová deprese?

Dobrý den, již asi 20 let mám problém se štípáním pokožky, zejména na zápěstích obou rukou, ale i jinde a to zpravidla v místě dotyku s oblečením. Neurolog mi dal kdysi Neurol, jenž okamžitě zabíral. Bohužel jsem pak měl na něj návyk, což jsem za pomoci psychiatra zvládl, ale štípání se vrátilo. Zpravidla od dubna do září je vše OK, ale v ostatních měsících tato nepříjemná porucha startuje. Cipralex, jež mám naordinován v době akutních potíží nepomáhá ani při 2 tabl. denně. Letos se mi též stalo, že v září, kdy již obtíže startovaly, jsem odjel na jih k moři a ten týden, co jsem tam byl potíže okamžitě přestaly a po návratu zase začaly. Jsem po vyšetření obv. lékařem a jiné potíže nemám. Beru prášky na tlak a cholesterol a zmíněný Cipralex. Po vyšetření moči mi našli nyní krev na 3. Všechny potíže jsem ale měl již tehdy, když jsem měl vše OK. Faktem je, že potíže mi začaly v období kdy jsem prožíval velká psychická zatížení, a že například zpravidla o víkendu jsou potíže menší. potíže se mi někdy nastartovaly i v letních měsících po psychickém zatížení. nejhorší je, že to pak nemá konce a trpím pak až do dalšího jara/léta, kdy to obvykle přejde. Mohlo by jít o larvovanou depresi? Jiné potíže totiž nemám, nějaké deprese, či jiné tomu podobné stavy. Děkuji předem za odpověď a radu co s tím. FI

Odpověď odborníka:

Vážený pane, následující řádky berte, prosím, jako ÚVAHU nad Vašim problémem, rozhodně nejde o kvalifikovanou radu ani závazné doporučení, kromě upozornění, že nález v moči byste neměl podcenit a že je rozhodně vhodné řádné vyšetření (zajistí praktický lékař). Vaše myšlenka, že by se mohlo jednat o sezónní – zimní depresi se somatickými projevy se jeví jako pravděpodobná. Pokud by se také objevovala souběžně únavnost, zhoršená výkonnost, větší potřeba spánku, přírůstky na váze a celková apatie, mohlo by se o ní uvažovat s větší pravděpodobností – takhle je to jen jedna z hypotéz. Nicméně pokud bychom na ní stavěli, stálo by za to zkusit fototerapii, tedy léčbu pomocí intenzivního bílého světla. Vzhledem k tomu, že navzdory její účinnosti ji mnoho lidí vnímá tak příšerně protivnou, že ji odmítá, by bylo dobré to napřed vyzkoušet, než byste investoval do speciální lampy. Svědění je možné kvalifikovat jako určitou modalitu bolesti. Pak jsou antidepresiva zcela namístě v analgetické (protibolestivé) indikaci. Účinnější než SSRI, mezi něž se Váš escitalopram řadí, jsou přípravky z první generace = antidepresiva tricyklická (imipramin, clomipramin, amitriptylin), nebo antidepresiva IV. generace (venlafaxin nebo mirtazapin). Úvaha může vést také směrem k duloxetinu, jak jsem již předeslal, na dálku rada není možná. Ale ani na blízko bych si netroufal tvrdit, že hned první zvolený lék zabere. Protože ale každý působí přece jen trochu jinak, může se chytit třeba ten třetí. Také – rovněž v rovině teoretické – je možné uvažovat o „surovině“ z níž vzniká kyselina gama-aminomáselná (kterou jste na počátku nahradil Neurolem) a to jsou léky obsahující gabapentin a pregabalin. Znám také lidi, kteří na zimu úspěšně prchají do Austrálie, kde ji přežívají. To je sice geniální jako nápad, jako myšlenka se to už ve Vašem případě jeví jako blbost. Kdyby to trápilo mne, asi bych (vycházeje z přímořské zkušenosti) také zkusil UV záření; rovněž napřed „na nečisto“. A kdyby všechny svépomocné postupy selhaly, hledal bych pomoc na některém specializovaném pracovišti pro léčbu bolesti. Přeju Vám, abyste se toho brzy zbavil, protože nejen Babička Boženy Němcové, ale také klinici problémů znalí, říkají, že svědění je horší než bolest.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Patní ostruha
Články: Patní ostruha
Počet lidí sužovaných...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Články: Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Pásový opar je virové...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x