Šťítná žláza

Dobrý den.Od února se léčím s thyreotoxikosou.Při poslední kontrole mi paní doktorka zdělila,že by mě radši poslala na operaci.Nakonec jsme se domluvili,že ještě 3 měsíce zkusíme Thyrozol 1 denně a pak uvidíme.Bohužel na to od té doby pořád myslím a nevím jestli nemám jít na operaci rovnou.Ani nevím proč mě chtějí operovat paní doktorka mi to neřekla a já byla tak zaskočená,že jsem se nezeptala.Byla bych vám moc vděčná kdyby jste mi řekla váš názor.Napíšu vás mé výsledky z první a poslední kontroly.Doufám,že to ode mě není moc troufále to po vás chtít,ale potřebuji vědět víc názorů abych se rozhodla noboť vážně nevím co dělat.Vyšetření ze dne 16.2.2011 OBJ: ft4 33.73 a TSH 0.02 UZ: PL 2.16x1.97x5.2 a LL 2.23x1.8x4.14 isthmus 0.30 Parenchym je normoechogení s lehce hrubší texturou,bez uzlových změn.Trachea ve střední čáře.parathy 0,uzliny 0 Závěr:Thyreotoxikosa,klin.sdtav velmi dobrý.Minimální disfuzní struma Poslední kontrola OBJ:celkově dobře komp.,na krku malá difuzní struma,bez pulsace a víru AS klidná,ozvy ohran TK 115/70 UZ: PL 2.5x1.93x5 a LL 2x1.68x4.65 Prenchym je hypoechogení a nehomogení,bez uzlových změn.Trachea ve střední čáře,parathy 0,uzliny 0 Závěr:dobře zklidněná thyreotoxikosa Výsledek: S TSH 0.03 S ft4 12.16 Ještě bych ráda dodala,že nemá děti a ráda bych je co nejdřív měla.Moc děkuji a ještě jednou se omlouvám za mou troufalost,že jsem to tady takhle vybalila.Děkuji Martina Bursová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Graves-Basedovova thyreotoxikoza se u mladých žen plánujících těhotenství indikuje k operaci poměrně často, a to proto, že v těhotenství a po porodu, během mohutných hormonálních změn, dochází často k návratu nemoci. V těhotenství a během kojení se pak tento problém řeší mnohem složitěji, protože Thyrozol a ostatní podobné léky, tlumí funkci nejen vám, ale i plodu a přecházejí rovněž do mateřského mléka. Aby se tedy těmto komplikacím předešlo, operuje se. Já se rozhoduji podle toho, jak rychle a zda vůbec, se při léčbě Thyrozolem upravila hladina hormonů štítné žlázy, jsou-li přítomny nějaké další komplikace choroby (třeba postižení očí) a také hladinou protilátek TRAK. Snad vám to alespon trochu pomůže v rozhodování.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x