Stres nebo něco vážnějšího

Vážená paní doktorko, už asi měsíc se u mě projevují různé nepříjemné příznaky. Všechno začalo zánětem močového měchýře, který se mi od té doby neustále vrací. Bylo to také období zvýšeného stresu v práci, který jsem však nijak neřešila a do všeho šla naplno. Po dobraných antibiotikách jsem se začala cítit divně, brnění nohou, rukou, v oblasti zad a hýždí. Jsem hrozně unavená a pořád bych jen spala. U obvodní lékařky jsem si nechala udělat pár testů na štítnou žlázu, vše v pořádku. Napadla mě i tetánie a v nejhorším snad i roztroušená skleróza. Dostala jsem však jen antidepresiva s tím, že jiná vyšetření nejsou nutná a že je to psychické. Zatím jsem je nezačala užívat, občas beru jen neurol a pravidelně beru hořčík. Je mi však pořád stejně a zajímal by mě Váš názor, zda mám své obvodní lékařce věřit a brát jen ta antidepresiva nebo zda mám zkusit další vyšetření. Kdykoli to s ní řeším, připadám si jako hypochodr. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,moc Vám děkuji za důvěru.Zároveň Vás vlastně nerada zklamu-věřte,že nejsem jistě v ničem "lepší"než Vaše registrující praktická lékařka.Jste zjevně nesmírně vnímavá,pracovitá a inteligentní mladá žena,proto jen pár poznámek,které Vám snad přece trochu mohou posloužit.Tělesno a psychično nelze od sebe oddělit.To není nějaká dojmologie,celý vědní obor psychoimunologie dokáže velmi sofistikovaně vysvětlit,jak mediátory-přenašečové molekuly v centrálním nervovém systému -komunikují s různými skupinami buněk funkčních ve vztahu k naší obranyschopnosti.Příkladem může být i Vaše stonání..možná Vaše nadměrné pracovní vytížení přesáhlo jisté meze/které jsou individuální a neovlivnitelné vůlí!!/-a proto se u Vás projevila močová infekce.Jakékoliv stonání orgánů v tzv.prostoru malé pánve vede automaticky k navození svalové blokády v oblasti tzv.pánevního kruhu-tedy i funkční svalové reakci v oblasti bederních svalů..odtud možná i Vaše neurologické příznaky/brnění a jiné pocity,které Vás vedou k obavám z demyelinisační nemoci/, Benzodiazepiny-tedy například Neurol-jsou látky spíše nevhodné k jakékoliv aplikaci.Naopak-tzv.protiúzkostná antidepresíva mají velmi významný vliv pro obnovení stability hladin výše zmíněných mediátorů.Využíváme je tedy i u pacientů,kteří se náladou vůbec necítí být "v depresi".Vaše paní doktorka má s Vámi naprosto stejný a společný cíl-aby Vám bylo co nejlépe a nic se "neopomnělo".Neobviňujte se,prosím,z hypochondrie.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: