Střídání průjmu a zácpy

Již 2 roky mě trápí střeva. Začalo to tím, že jsem se zhroutila a prodělala podle lékařky z nemocnice pravděpodobně nějakou akutní střevní infekci. Poté po většinu doby docházalo k pravidelnému vyprazdňování, kterému předcházela bolest břicha, ta po vyprázdnění odezněla. Na gastru mi udělali ultrazvuk a neshledali nic špatného. Podle lékaře, který ultrazvuk dělal, mám pravděpodobně v jistém místě zatočenější a tudíž užší střevo, a proto ta bolest - jistý si ale zřejmě nebyl. Ale cca před 3 měsíci, poté, co jsem vysadila antikoncepci, mě začala střeva trápit jinak. Dva nebo tři dny nejdu vůbec na stolici (anebo se mi to podaří jen z části), potom jdu v jeden den třikrát nebo čtyřikrát, z čehož první vyprázdnění je občas i normální a břicho mě u něj nebolí. Ty další jsou pak čím dál vodnatější, břicho bolí tak, až se zpotím a cítím se na omdlení. Slabá se pak obvykle cítím ještě druhý den. Mám dostatek vlákniny i vody, akorát pohyb poněkud pokulhává. Mám opět zajít k lékaři, anebo se takto také může projevovat výrazněji zakroucené střevo, a nedá se s tím tedy nic dělat? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno/paní Andreo, doporučuji Vám podstoupit komplexní gastroenterologické vyšetření, včetně koloskopie, případně gastroskopie, s odběrem vzorků sliznice na histologické vyšetření k potvrzení anebo vyloučení závažného onemocnění trávicí trubice (např. céliakie, Crohnovy choroby apod.). S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x