Stridor a laryngomalacie

Dobrý den, mám syna 5 týdnů. Ambulantní porod, odchod po 20 hodinách, dle pediatričky zdráv. 3. den po porodu odeslán ambulantní pediatričkou na JIP kvůli promodrávání (obličej, jazyk, rty, krátce horní končetiny), bradykardie a pokles saturace při pláči. Kardiologické vyšetření - drobná atypie aortálního oblouku bez koarktace. Když to shrnu, když se u lékařky dlouhým vyšetřením dlouho vztekal, tak promodrával (+ pokles tepu a saturace). Při hospitalizaci byla za příčinu označená laryngomalacie s vysvětlením, že je to něco, co se neléčí a časem se to zlepší. Při prohlídce v 5 týdnech se lékařce nelíbil synův stridor, dle jejího názoru došlo ke zhoršení stridoru od návštěvy před 3 týdny. Lékařka nás posílá na opětovné ORL vyšetření. Syn netrpí rýmou ani nachlazením. Stridor se lepší obvykle ve vertikále, ale někdy i ve chvílích, kdy je syn naprosto v klidu (např. v poloze na břiše na mé hrudi). Prosím o informaci, jestli se mohla přidat nějaká další příčina stridoru - jaká - případně, jakým způsobem ovlivnitelná. Chápu, že nemůžete napsat (alespoň ne na přímo), že je další vyšetření ORL zbytečné. Z mého pohledu byla příčina stridoru nalezená v laryngomalacii, která se neléčí, stav není nebezpečný a spraví se sám, takže nevidím důvod vyšetření znovu podstupovat. První syn se narodil v zahraničí, vydával naprosto stejné zvuky jako 2. syn, takže předpokládám, že měl stejný problém - tamní pediatrička nevyžadovala žádné další vyšetření, nikdo nic neřešil a stav se upravil sám. Prosím tedy o informaci, jestli Vás napadá, čím by mohl být stridor zhoršený (nějaké zhoršení možná je, podle mě může být růstovým zvětšením laryngu jako takového při zachování jeho měkkosti) a případně, jestli by se potenciální příčina musela nějak řešit nebo jestli by byla zdraví dítěte ohrožující (nemám pocit, že by se syn dusil...). Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Petro, pokud se jedná o vrozenou laryngomalacii, která je způsobena opožděným vývojem chrupavek hrtanu, měla by se bez léčby během prvního roku života spontánně upravit. Jiných vrozených vývojových vad dýchacích cest je celá řada, s jejich určením by si měl poradit ORL lékař nebo pneumolog. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x