Struma nodosa

Dobrý den. chci se zeptat, v září bych měla jít na operaci ŠŽ.jelikož mám oba laloky s nodozní přestavbou. Struma nodosa praec. I dx. Dle ultrazvuku Pravý lalok 7,5ml, Levý 4,6ml dvoum, ohraničení laloků je lehce neostré, struktura tkáně je nehomogenní, s dif. drobně ložiskovu přestavbou v pravém laloku ohranič. hyper echogenní uzel s hypoechogenním lemem 12x11x20mm, bez progrese s drobnými kalcifikacemi, prokrvení v uzlu je minimální, v levém laloku drobně ložisková přestavba bez ohraničené nedozity. Doufám, že jsem napsala, pro vás, vše co potřebujete k tomu, aby jste si udělal názor?Musím jít na operaci a nebo se dá ten uzel nějak vyléčit. Beru teď euthyrox, půl prášku deně, krom víkendu. Mám návaly horka, je mi občas po ránu špatně. únava, přecitlivělost., nízký krevní tlak..třes rukou občas, občasný dlak na hrudi a bolesti v oblasti ledvin, težké nohy, občas malátná Narazila jsem na Vaše stránky, tak jsem si myslela, že se s tím dá něco udělat?Má lékařka říkala, že když je tam ten uzel, tak to musí jít ven.že ho vytáhnou a rozpitvají, aby tam náhodou nebyla rakovina? Kdyby byla porucha autoimunitní, tak by se to dalo eventuálně vyřešit jinak?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, standardní postup je, že nejprve se indikuje tzv. punkce uzlu - tj odeberou se z něho buňky vpichem tenkou jehlou pod ultrazvukem a teprve podle tohoto výsledku se event. indikuje operace. Někdy se uzel samotný chová dost podezřele na to, aby se operace indikovala i bez punkce (vzhled, rychlý růst a pod.). Vaše paní doktorka má pravdu v tom, že jedině operace s provedením histologie uzlu zaručuje jednoznačný výsledek, jestli je uzel v pořádku (cytologie je více méně vyšetření orientační, ale spolu s dalšími parametry je poměrně spolehlivé). Uzel samotný málokdy sám způsobuje nějaké obtíže (s výjimkou lokálních, v případě velikých uzlů), ze kterých by se dala usuzovat jeho povaha. Co se týče otázky autoimunity - ta je většinou příčinou, proču uzly vůbec vznikají, resp. proč je přítomná porucha funkce žlázy, nicméně na vyléčení uzlu jinou metodou než operací vliv nemá. Každopádně, nutnost operace musí zhodnotit Vaše paní doktora, která zná dlouhodobé chování Vašeho uzlu i celkový Váš stav. Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: