Suché oči z pc nebo brýle

Dobrý den, před půlrokem jsem natáhl mou pracovní dobu na pc asi na 12 hodin týden v kuse. Výsledkem bylo že po 3 dnech jsem cítil občas velmi silnou bodavou bolest při pohledu na silný světelný odraz a při prudkém pohledu očí do maximální polohy v obou úhlopříčkách nahoru. ( mohla to být jenom únava nebo pomohou aspoň slabé brýle k pc ? ) ...... bohužel po asi dvou měsících jsem dostal bakteriální zánět spojivek který doktor musel přeléčit postupně několika antibitotiky ( vždy odstranili žlutý výtok ale oči rozdráždily ) a mezitím mi dal kapky FLUCON ( značně očím ulevily ) .... bohužel i když zánět je zdárně vyléčen oči jsou stále trochu sušší než obvykle ( lehké slzení atd.) což by až tak nevadilo, ale problém je pochopitelně práce na pc. Na internetu jsem našel že počítač oči vysušuje protože nemrkám. Takže jsem zavedl pravidelné přestávky každých 15 minut pauza 30s dívat z okna a každou minutu mě pc připomíná mrkání. Takže jsou zkusil několik týdnů s tímto režimem pracovat. Samozřejmě jsem si přizpůsobil pracovní prostředí, monitor, vlhkost atd. a hlavně velmi urputně jsem se snažil mrkat jak jen to šlo. Bohužel efekt žádný. Ráno po vzbuzení jsou oči suché a večer také. Lékař mi poradil aplikovat gel což pomáhá jen během dne a umělé slzy taky žádný zázrak. Ještě jsem našel že suché oči mohou být způsobeny nedostatečnou korekcí vady. Já tedy žádné brýle nenosím a vidím perfektně ale napadlo mě, zda-li bych je nepotřeboval. Vysvětlovalo by to i tu bolest v uhlopříčce, i bolest při dlouhé koncentraci u řízení a i fakt že kdykoliv cítím pocit suchých očí nikdy je nemám ani trošku červené a ať mrkám jak mrkám pocity stále stejné. Lékař mi dioptrickou vadu přeměřil okamžitě jen jsem k němu vkročil ale mohly by tohle udělat i nějaké půlky dioptrie ? Nebo jsou to pouze kapkami rozdrážděné slzné žlázy ? Jak se tedy mám zachovat ? Bohužel úplné přerušení práce na pc by byl enormní problém ale můžu závést režim omezení této práce na nutné minimum pokud by to oči mělo nějak poškodit. Myslíte že si mám po lékaři vyptat znovu přeměření dioptrií a vydání sebemenší korekce nebo mi to nepomůže a žlázy se musí uklidnit ? A nebo třetí možnost že prostě častější mrkání a pauzy prostě nepomůže a budu muset zatnout zuby ? ( otázka je jak dlouho to vydržím ) Předpokládám že přísun více ryb, zeleniny a více sportu pomůže (?) takže už jsem tak učinil a zázrak se konat tak rychle nejspíš nebude. Co se týče gelu a kapek mám je stále používat i kdyby moc nepomáhaly ( aby se předešlo nějakým komplikacím ? ) mohly by můj stav ulehčit nějaké ucpávky slzných kanálků ?...... Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byl zrak před půl rokem přeměřen, tak zde příčina nebude. Porucha slzného filmu je chronický problém a efekt není oka.žitý ani rychlý. Je třeba pravidelná aplikace umělých slz. Pokud nepomohly tyto, tak pořiďte jiné, ne každému sednou kapky první volby. Potíže při řízení i u PC jsou vše projevy suchého oka. Ale existuje několik podtypů: porucha vodnaté složky, porucha lipidové složky, na podkladě nedostatečné funkce slzné žlázy atd. Na nedostatečnou funkci by ucpávky slzných cest pomohly, ale na jiné poruchy zase ne. Na jiné typy lze doporučit kapky vyrobené z krevního séra, v jiných případech je efektivní dlouhodobější terapie kortikoidama ke stimulaci meibonských žlázek atd. Ke zpřesnění diagnostiky je třeba provedení Schirrmerova testu slzivosti a BUT (tj čas rozpadu povrchu slzného filmu). Doporučuji pořídit na noc Recugel, který obsahuje panthenol k regeneraci, u očního lékaře může být předepsán Vitamín A pos. Přes den je třeba aplikace umělých slz, a to buď gelových či jen kapek. Oddech od PC pomůže, ale není to všemocné. Dalším aspektem je, že by jste měl mrkat 10-12x za minutu a ne každou minutu. Takže nastavené upozornění je na nic. Zatnutí zubů nemá smysl, protože při neřešení aktuální situace se budou obtíže stupňovat.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x