Sulfasalazin k-en vs. paralen

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem Vás poprosit o radu: dlouhodobě užívám lék Sulfasalazin K-EN. Je možné při tomto léku užívat Paralen? Či který lék je vhodný na snížení horečky při současném braní Sulfasalazinu? Děkuji mnohokrát za radu. Zdraví Hrušková.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obecně to není moc vhodné a je bez porady s Vaším lékařem možné užít paracetamol (léčivá látka v Paralenu) pouze s opatrností, protože se metabolizuje především přes játra, což ve spojení se sulfasalazinem zvyšuje zátěž jater. Nepíšete, proč sulfasalazin užíváte. Pokud by to bylo kvůli zánětlivému onemocnění střev, tak Acylpyrin (kyselina acetylsalicylová) nebo ibuprofen (léčivá látka), což jsou další léky na snížení teploty, potenciálně zvyšují krvácivost včetně rizika krvácení z trávicího systému, což u těchto nemocí není žádoucí. Existují ještě jiné léky na snížení teploty, například Novalgin (metamizol), ale jelikož nevím, proč sulfasalazin užíváte, nemohu ho rovnou doporučit. Takže - pokud máte horečku a potřebujete nějak přežít dnešní noc, lze vzít jeden nebo dva Paraleny (apod., prostě "paracetamol") nebo jeden nebo dva Ibalginy (apod., prostě "ibuprofen") a ráno se poradit s Vaším lékařem, co můžete Vy konkrétně bezpečně používat. Acylpyrin raději neužívejte bez porady s Vaším lékařem kvůli riziku krvácení z trávicího traktu, kdybyste měla zánětlivé střevní onemocnění.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Sulfasalazin | Od: Michaela | 11.11.2014 10:45
Dobrý den, v diskuzi jsem se dočetla, že není
vhodné kombinovat sulfasalazin s paralenem,
nebo ibalginem. Moje 14.letá dcera bere
dlouhodobě sulfasalazin kvůli potížím s klouby
revmatoidního původu. Navíc má positivní HLA
B27. Minulý týden měla angínu a revmatickou
horečku. Na snížení horečky jsem jí dávala 3x
denně 2 paraleny. Na pohotovosti jí pan doktor
předepsal penicilin a 2x denně 1 tbl. brufenu 600.
Po kontrole v revmatické poradně máme s
brufenem pokračovat dlouhodobě. Opravdu tato
kombinace potenciálně zvyšuje krvácivost včetně
rizika krvácení z trávicího systému? Dost mě to
vyděsilo . Děkuji za odpověď
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: