Šumění v levém uchu

Dobrý den, omlouvám se, už dvakrát jsem zde pokládala podobný dotaz... Od července roku 2010 mne trápí šumění v levém uchu. Prošla jsem minulý rok vyšetřeními na ORL, audiometrie, tympanometrie, rentgen dutin. Nic se nenašlo. Šumění v uchu není celodenní, žádné pískání, projevuje se zejména při zvýšení hluku v okolí, když například zvýším hlas já, tak slyším takové jako dozvuky, ozvěnu, je to nepříjemné... Z hlediska ORL nebylo tedy zjištěno nic. Skončila jsem vyřízená psychicky na neurologii, podstoupila CT mozku, MR mozku, krční páteře... ze závěru nevyplynulo vůbec nic, zvukovody přiměřené, vnitřní nosní dutiny vzdušné, páteř, vše bez patologického nálezu... Závěrů tedy bylo několik... možné levostranné svalové přetížení (mám tři malé děti, všechny odnošené na levé straně), možnost Costenova syndromu, možnost dysfunkce Eustachovy trubice... Nyní jsem po rehabilitaci, mám velmi zkrácený levý trapéz, při protahování bolest postupuje do hlavy... Nechala jsem kvůli "šumění v uchu" odstranit zuby moudrosti na levé straně, stav se nelepší... 9 měsíců jsem brala antidepresiva, nyní po vysazení se obtíže opět stupňují, po prodělané viroze a rýmě ucho šumí častěji a víc... Bolí mne levá tvář, hlava na levé straně vzadu za uchem (souvisí to s tím zkráceným trapézem?)? Bolesti nejsou vůbec velké, je mi hloupé s tím opět obtěžovat lékaře. Můj stav je obdobný jako před rokem... a tehdy se nezjistilo vůbec nic... Jsem skutečně odkázaná na pomoc psychologů? Strašně se bojím, abych něco nezanedbala, bohužel mám v blízkém okolí takové tragické případy, kdy na léčbu bylo již pozdě.Ale mám pocit , že jsem podstoupila v prosinci 2010 všechna zásadní vyšetření, a že když se nenašla žádná závažná příčina, že bych měla být klidná.Jenže nejsem... Vyšetření krve jsem podstoupila v dubnu 2010 po porodu, včetně jaterních testů, ledviny, atd. Vše bylo v pořádku. Nyní pouze krevní obraz, sedimentace, CRP... Začínám se obávat, že skutečně potřebuji především pomoc psychologa. Omlouvám se za rozsáhlý dotaz. Manžel mi říká, že nezná člověka, který by byl tak prohlídnutý jako já a že moje obavy jsou zbytečné...:-( Přeji krásný den a ještě jednou se velmi omlouvám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, šumění v uchu je vnímáno jako velmi nepříjemné a chápu, že jste nucena to řešit (a že se ho chcete zbavit). Vyšetřena jste byla opravdu podrobně a je jen dobře, že se nic závažného nenašlo. Pokud se šumění projevuje hlavně jako ozvěna, může být způsobeno jednoduše mírně (nikoli úplně) zaplněnými vedlejšími nosními dutinami a mírným (nikoli výrazným) prosáknutím sliznic nosu a okolí (včetně Eustachovy trubice a středního ucha! důležité!!) třeba při rýmě (stačí slabá rýma...) nebo alergii (stačí slabá alergie...). Pak by mohly pomoci zejména léky na oplasknutí sliznic - jak klasické kapky do nosu (Nasivin, Otrivin apod., ale ty se mohou užívat max.týden a také by do týdně měly pomoci, jinak nemá smysl je užívat), tak bylinné přípravky (kapky do nosu a/nebo čaje proti nachlazení apod.) a přípravky proti alergii (antihistaminika, cetirizin, loratadin apod.). Totiž ozvěna nebo šumění v uchu může velmi jednoduše znamenat zaléhající ucho (otokem Eustachovy trubice, otokem ve středním uchu, uzávěrem zvukovodu - pozor na ušní maz a čištění ucha). Popsala jsem nejbanálnější příčiny, které ale dovedou pořádně potrápit a při vyšetřeních se "nic nenajde". Jinak - platí, že pokud máte stále obtíže, je vhodné a žádoucí o tom informovat Vašeho lékaře )obvodního nebo rovnou ORL) - když se o obtížích nezmíníte, lékař nemá důvod se domnívat, že ještě nějaké obtíže máte, a dál Vás neřeší. Ještě mě napadá, šumět v uchu může tepénka ve středním uchu, která bývá slyšet při zvýšeném napětí středoušních svalů (jsou malinké, ale jsou tam), pak pomáhá rehabilitace (absolvovala jste a dlouhodobě je potřeba, jak píšete..) nebo alespoň léky na snížení svalového napětí (myorelaxancia, jsou na předpis), ovšem neužívají se dlouhodobě. Ad antidepresiva - v praxi jsem se setkala s tím, že po vysazení sertralinu (Asentra apod.) dojde k objevení se šumění v uchu a po opětovném nasazení léku obtíže zmizí, ale proč, to nevím. Jak to tak po sobě čtu, doporučila bych vyhledat znovu ORL lékaře, aby prošetřil možné zaléhání ucha a vyloučil příčiny typu "ušní maz" "prosáklá sliznice" a kdyby nic nenašel, šla bych za obvodním lékařem. A uvažovala bych o návštěvě lékaře - homeopata, kvůli tomu, že homeopaté provádějí velmi komplexní vyšetření a diagnostiku.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+41 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
1 | Od: František | 19.1.2015 20:03
Dříve se po všech marných snahách o zjištění
příčiny doporučovala návštěva psychiatra. Dnes je
mu ekvivalentem homeopat.
reagovat
re:1 | Od: marcela | 14.4.2015 10:31
To jsou rady .Prý ušní maz.. k zasmání.Každý kdo to zažil vyčistil ucho prvořadě a důkladně,opakovaně,kysličník,netřesk,česnek,slivovici.Pak zkoušel všechny možné kapky, jak do ucha tak do nosu,rentgén antibiotika,homeopatika,anitialergika a nic..nic.
Jde o poškození řasenek v eustachově trubici.Buď se obnoví samy nebo ne.
A nemusím ani studovat 5 let.
reagovat
re:re:1 | Od: TR | 30.4.2016 08:19
Mám přesne totožný problém jak opisuje Pavlína.
Postup vyšetření CT,MR, růze pracovište ORL....atd
Nakonec týden ležím na Neurologii...a nic.
V POndělí jdu dom s tím, že neví se co mi je.
To je opravdu na psychiatriu.
Neustále silné ozvěny, dozvuky, šumění v levém uchu.A přesne dle popisu Pavlíny ,,Bolí mne levá tvář, hlava na levé straně vzadu za uchem,,
Nevím co mám dělat kam se mám obrátit...
reagovat
re:re:re:1 | Od: E. Ter-Akpowová | 24.8.2016 07:26
Jako bezbolestnou a naprosto
neškodnou metodu doporučuji :
udělat si z čerstvého zázvorového
kořene (oloupaného) vytvořit
konické zátky (špunty) do uší a
případně i do nosních dírek a
zkoušet, kde je to příjemné a
ponechat co nejdelší dobu
působit...
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření moči
Články: Vyšetření moči
Vyšetření moči patří mezi...
Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Články: Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Bolest je často chápána...
S Nutridrinkem připravíte zdravou snídani během několika minut
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Proč nám cukají oči?
Články: Proč nám cukají oči?
Pod cukáním nebo svíráním...
Vymodlené dítě nemusí být zárukou trvalého vztahu
Články: Vymodlené dítě nemusí být zárukou trvalého vztahu
Podobně jako při vstupu do...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x