Svědění těla

Dobrý den, je mi 23 let a trápí mě už přes rok svědění těla (zpočátku oblast prsou a zad, poslední dobou však spíše hlava a končetiny). Domnívám se, že mi jej způsobila někdejší alergie na antibiotikum, které jsem bral na angínu, a narušila se mi tím tak imunita. Podstoupil jsem vyšetření krve, interní testy mám v pořádku, játra také. Přidává se k tomu i pálení očí. Někdy je svědění opravdu úporné, až k uzoufání. Myslím si, že neurotického původu to není, neboť svědění je nezávislé na stresech (zkouškové období na VŠ apod.) Bral jsem Claritin, Xados, Desloratadin, pomáhají jen občas. Nutno říci, že jsem byl už i u alergoložky, která diagnostikovala alergii na roztoče a jarní pyly. Svědění je ale permanentní, jen někdy slabší či silnější. Nerad bych však bral prášky doživotně. Pil jsem také odvary z kopřivy a dubové kůry, jak to doporučoval páter Ferda. Myslíte, že by mohli pomoci nějaké bylinky? Cestu homeopatie s náboženských důvodů odmítám. Mohl bych poprosit o radu? Budu Vám moc vděčný. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste alergik na roztoče, pyly, tak Vaše projevy souvisí s velkou pravděpodobností s kontaktem s alergeny roztočů. Doporučovala bych zavést protiroztočová opatření - časté praní lůžkovin, prostředí bez záclon, koberců, kvalitní vysavač. Vhodné je pravidelné užívání antihistaminik, někdy i ve zvýšené dávce až 2x denně. Svědění a citlivost pokožky může být ovlivněna hodně psychikou. Myslím si, že nějaká konkrétní bylinka Vám moc nepomůže. Zkuste vyměnit prací prášek, z diety vynechat čokoládu, citrusy, plísňové sýry, kořeněná jídla.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: