Svraštělá ledvina s cystou

Dobrý den, měla bych na Vás prosbu. Loni v listopadu jsem přechodila chřipku, která se mi pak následně vrátila, hodně jsem kašlala, měla bolesti zad a poslali mě na ultrazvuk ledvin a břicha. Prodělala jsem bronchitidu a dostala antibiotika. Při odběru krve mi zjistili plazma - zánět: S HSCRP: 52,30. Na ultrazvuku mi našli, že mám pravou ledvinu svraštělou s cystou o vel. 22mm. Ve zprávě mám napsáno, že levá ledvina komprensatorně zvětšená, KPS bez dilatace, bez známek solidní či cystické expanze. Po dobrání antibiotik jsem přinesla obvodnímu lékaři moč, kde mi zjistil přítomnost krve na jeden křížek. Poslal mě na urologii, kde ultrazvuk nic neukázal, provedl mi cystoskopii, kde byl nález také negativní. Před 14 dny mi na odběrech krve zjistili CRP 5,71 a krev v moči na jeden křížek mám stále. Jinak mám všechny hodnoty krve v pořádku. Obvodní lékař mě proto poslal na nefrologii, kde jsem objednaná na březen a budu sbírat moč za 24h. Občas ještě pokašlávám, ale žádné jiné potíže nemám. Chtěla jsem se proto zeptat, zda by krev v moči mohla způsobovat cysta na svraštělé ledvině a pokud ano, tak jak se toto léčí nebo co mě čeká. Kdyby byl na ledvině nádor, ukázalo by to výsledky krve? Nebo je možné, že mně ještě někde koluje zánět v těle pro přechozené a prodělané další chřipce? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den , svraštělá ledvina může mít mnoho příčin, někdy to bývá po opakovaných zánětech, někdy z poruchy zásobení , někdy je to vrozené. Co se týče možného nádoru, tak ve většině případů je ložisko na ultrazvuku vidět. Ultrazvuk jste měla opakovaně, tedy by ložisko mělo být odhaleno . krev v moči může být projevem zánětu, u změn ve tvaru a velikosti močových cest a ledvin také vídáme, přítomnost jedné cysty většinou mikroskopickou hematurii nenacházíme. , někdy to může být projevem neinfekčních zánětlivých nálezů na ledvině ( to vám pak blíže vysvětlí nefrolog ) . kromě toho že nyní budete dodržovat pitný režim a hlídat si krevní tlak a projevy infekce močových cest více udělat nemůžete. Přeji brzké vyřešení obtíží.

MUDr. Vratislava Kovářová
MUDr. Vratislava Kovářová

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Fresenius Medical Care - Dialyzační středisko Mělník

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x