Těhotenské ekg

Dobrý den, dnes jsem byla v rámci těhotenského vyšetření na EKG (jsem 23 týden těhotenství a vše zatím v pořádku). Nález: sinusový rytmus 77/min., PQ 0,14, QRS 0,09, QT 0,38, osa semivertikální, deprese ST 0,5 mm II, III, a VF, negativní T V1-3. Závěr: negativní T vlny V1-3. Doporučení: U ngativní T vlny v této lokalizaci přichází v úvahu v diff. dg i plicní embolie. Na interně mi k tomu nic neřekli, paní doktorka mi dala výsledek a odešla aniž by mě informovala slovně. Obvodní lékař tvrdí, že to nic nemusí znamenat a že mám přijít za 1-2 měsíce opět na EKG. Problémy se srdcem či cévami jsem dosud žádné neměla. Cítím se celkem dobře, sice se trochu zadýchávám a mám trávicí potíže, ale to přičítám těhotenství. Před 5 lety u mě byla diagnostikována sclerosis multiplex, léčila jsem se 3 roky. Vzhledem k tomu, že mám pocit, že mě lékaři moc neinformovali a také protože mám pořád nějaké zdravotní problémy a nerada bych něco zanedbala, chtěla bych se zeptat na Váš názor na danou diagnózu, zda je v pořádku to nechat být, nebo mám požadovat detailnější vyšetření. Vyšetření EKG probíhalo také velmi rychle. EKG bylo změřeno na dva moje nádechy a výdechy - tak jsem se také chtěla zeptat zda je to normální. Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše ekg odpovídá těhotenství - negativní vlny T ve V1-V3 se vyskytují normálně u dětí, mladých jedinců a časté jsou v těhotenství. Pokud nebudete mít náhlé potíže typu bolesti na hrudi, dušnost, či omdlení, tak bych se rozhodně neděsila a pro jistotu si došla na kontrolní ekg, jak Vám nabízí praktický lékař (já osobně si myslím, že to ani není potřeba). Vyšetření ekg nebývá dlouhé, stačí krátce, hlavně, když je kvalitní záznam, ze kterého lze správně odečíst křivku. Myslím, že u Vás to také bylo v pořádku. Spíš mi u Vás vrtá hlavou, proč se dále neléčíte s roztroušenou sklerozou (ale to je samozřejmě věc Vašeho neurologa). Mějte se pěkně.

MUDr. Olga Králová
MUDr. Olga Králová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x