Téměř neustálý kašel a rýma u syna 6 let

Dobrý den, můj dnes 6ti letý syn od svých 3 let prakticky celoročně kašle a má rýmu. Vždy to začne "ucpaným nosem", kdy sám nepociťuje žádné potíže, ale mě se zdá, že nosem mluví, přidá se pokašlávání ve dne, většinou "něco" vykašlává, pak i v noci (on sám při tom spí), spustí se rýma (od čiré až po žlutozelenou a zpět), někdy se z hlenů v noci pozvrací. Toto trvá zhruba 3 týdny, pak kašel i rýma ustoupí (rýma někdy dříve než kašel), týden je klid a znovu. Vyzkoušeli jsme celou řadu doporučených sirupů proti kašli, bylinných čajů, nejrůznějších tinktur,"babských receptů", doplňků stravy, podáváme vitamíny, zvlhčujeme vzduch, zkoušíme aromaterapii, nic nefunguje. Po týdnu klidu začíná vše znovu. Naposled začal kašlat dokonce v Chorvatsku, které je doporučeno i astmatikům... Syn byl opakovaně vyšetřován na ORL, vše negativní (poslechově průdušky , sono dutin, nosní mandle, stěry), absolvoval alergologické a imunologické vyšetření (z krve), také v pořádku. Nemá teploty, necítí se špatně, sportuje (taekwondo). Nyní nastoupil do školy a nemůže být s kašlem neustále doma, když mu vlastně jinak "nic není". Navíc nás i jeho toto neustálé kašlání omezuje i společensky, jak jistě chápete. V noci se ho v období kašlání bojím nechávat samotného, kvůli onomu občasnému zvracení hlenů. Refluxem jako kojenec netrpěl, atop. exém neměl, do tří let byl absolutně zdravý. Zajímalo by mne, kde a proč se mu tedy hleny neustále tvoří? Co máme ještě vyzkoušet, jaké vyšetření podstoupit? Kde je příčina tohoto neustálého kašlání a rýmy? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě chronického kašle se postupuje vylučovací metodou, tak, jak to již děláte. V souvislosti s alergologickým vyšetřením by měl syn absolvovat ještě spirometrie (nevím, zda již neproběhla) - astma nemusí být pouze na alergickém podkladě. A ačkoliv refluxem jako kojenec netrpěl, neznamená to, že jím nemůže trpět nyní - proto by jedním z dalších vyšetření měla být pH metrie. Z dalších vyšetřovacích metod pak přichází v úvahu ještě endoskopie a vyšetření řasinek. Vzhledem k tomu, že je synovi 6 let, tak ještě neprošel screeningem cystické fibrózy a měl by tudíž podstoupit i vyšetření chloridů v potu.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: