Tepání v uchu

Dobrý den, už skoro měsíc bojuji s tepáním (ťukáním) v levém uchu. Nejedná se o frekvenci shodnou s tepem srdce, ale v nepravidelném rytmu. Někdy klepne 2-3x za sebou, někdy jen jednou a pak třeba minutu klid. Tento průběh se děje i klidně po dobu 5-ti hodin. Není to nijak bolestivé, ale strašně nepříjemné a znervozňující, jelikož se při tom nedá ani spát. Spouštěčem této situace je zívnutí, škytnutí popř. protažení. Jakoby uchem projela tlaková vlna a pak to začne. Při vyšetření na ORL mi byl zjištěn zánět zvukovodu. Proveden výplach persterilem, aplikován proužek mastičky (Chl. ung.) a nasazeny kapky Maxitrol. Po poctivém dobrání kapek (7dní, 4kapky po 4 hodinách) a dodržení veškerých doporučení byl čtyři dny klid. Pak se tepání objevilo zas. Opět návštěva ORL, stejný postup- výplach, mastička, kapky (opět maxitrol). Nyní kapu třetí den, ale tepání stále nevymizelo. Po aplikaci kapek tepání po 20 minutách načas přestane, ale se zívnutím nebo protažením (hlavně v noci) se spustí opět. Můžete mi, prosím, vysvětlit, co se to děje? pomůže mi nějak současná nastavená léčba? Už jsem úplně bezradná. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tinnitus v uchu je subjektivní vjem a často se obtížně léčí, někdy se nedá vyléčit vůbec!!!Může mít původ kdekoliv v průběhu sluchové dráhy. Zánět zvukovodu a bubínku ano, ale musely by být i jiné obtíže- zalehnutí , bolest, a to se mi zrovna nezdá.Musel bych vidět vaší audimetrii, tympanometrii, BERU a hlavně se do ucha podívat. Vždy se u jednostranného tinnitu toto vše musí provést a podle toho se rozhodnout o další terapii. Pokud je přítomna i jednostranná porucha sluchu musí se provést MRI mozku.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: