Ter. ileum

dobrý den Obracím se na vás z dotazem ohledně břicha je mi 22 let a na začátku letošního roku jsem prodělal operaci slepého střeva od té doby mám stále problémy se zažíváním zhubl jsem asi cca 15 kg nakonec po 6. měsících mi bylo zjištěno při MR-entroklýze cituji ze správy : ( v průběhu terminálního ilea v délce cca 60 mm se zobrazuje zesílení střevní stěny, Lumen je mírně zůžen, perestenoticky s mírnou diletací ) závěr : obraz zánětlivých změn ter. ilea i s mírnou prestenotickou diletací odeslán na gastroetrologickou poradnu k vyloučení MR-Crohn - přesně nechápu o co se jedná ale jde o to že od té doby po operaci uběhlo mnouho vyšetření a testů vše kromě tohoto je negativní obaš mám bolesti podbříšku a problém s trávení ale objebuje se u mě častejší močení a bolest v bederní oblasti jenže při urologickém vyšetření nebyl zjišten žádný problém. po jídle cítím v pravém podbříšku kde se objevuje i bolst jakou si blouli nebo nafouklé střevo která po nějaká době zmizí tak jsem se chtěl zeptat zda bolest zad a časté močení může souviset s problémem střev zda to střevo nemůže tlačit na močoví měchýř nebo něco podobného všechny tyto problémy začali v podstatě ař po operaci slepého střeva kdy jsem po operaci měl v operovaném místě prosak ( uvolněný stech mi bylo řečeno ) ale samo to odezbnělo tak nevím zda to nemůže mít spojitost mé dotazy : 1- co chápat pod v průběhu terminálního ilea v délce cca 60 mm se zobrazuje zesílení střevní stěny, Lumen je mírně zůžen, perestenoticky s mírnou diletací ) závěr : obraz zánětlivých změn ter. ilea i s mírnou prestenotickou diletací 2 - zda bolest v bederní oblasti a časté chození na malou může mít s tímto spojitost když na urologii je vše v pořádku 3 - asi hlavní otázka co by obnášela operace takové záležitosti nebo spíše co by mě čekalo po operaci děkuji za odpověd na mé vyčerpávající otázky ale bojuji s tím už 8 měsíců a jsem trochu bezradný děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Bohuslave. Odpovídám na Vaše otázky: 1) Vyšetření popisuje pravděpodobně zánětlivé změny v posledním úseku tenkého střeva před tím, než se napojuje na střevo tlusté. Může to souviset s podezřením na diagnozu Morbus Crohn. Lumen je jinými slovy průsvit střeva, který je zůžen v důsledku zánětu. Před tímto zůžením je střevo naopak rozšířeno, což může být dáno tím, že se v něm hromadí obsah anebo se v této části více namáhá, když se snaží protlačit střevní obsah zůženou částí. Ve spolupráci s gastroenterologem byste měl být veden s diagnozou nespecifického střevního zánětu a měla by Vám být nasazena adekvátní léčba. Dále byste byl sledován a řada testů by se měla v budoucnu zopakovat. Záleží však na Vašem celkovém stavu a výsledcích vyšetření. Ani jedno nemám k dispozici a i kdyby, není možné stanovit diagnozu takto virtuálně. 2) Ano, bolest může mít spojitost se střevními obtížemi. Velmi často se břišní obtíže bolestivě propagují do zad. Stejně tak je docela možné, že případné IBD souvisí i s močovým měchýřem. To ale bývá obvyklejší v pokročilejších stádiích onemocnění. 3) O operaci bych v této fázi vůbec neuvažoval. Pokud by se opravdu jednalo o diagnozu IBD (nespecifický střevní zánět, Morbus Crohn), je operace až to poslední možné a zkušený lékař se jí snaží jakkoliv předejít. Hezký večer.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: