Testování protilátek hiv

Před nedávnem jsem měl nechráněný orální sex s bývalou partnerkou, kterou jsem předtím 10 let neviděl. Je to zdravotní sestra v Tomayerově nemocnici v Praze a zároveň vdaná žena s dvěma zdravými dětmi, tedy asi ne úplně riziková skupina na HIV infekci. Po třech týdnech jsem si došel, pro jistotu, na venerologické vyšetření proti pohlavním chorobám a pan doktor mi dal podepsat "zákaz pohlavního styku do odvolání" a doporučil i test na HIV a Syfilis. Po 10 dnech jsem obdržel výsledky a vše OK (včetně HIV negativní). Pan doktor mi řekl, že v tuto chvíli již zákaz styku neplatí, ale že i tak doporučuje retest za 3 měsíce. Můj dotaz se tedy týká toho, na kolik je výsledek HIV negativní po 3 týdnech od rizika průkazný a spolehlivý (i s ohledem na nerizikovou skupinu sexuální partnerky - tedy žádná feťačka, prostitutka, atd)? Na retest stejně dojdu, ale lze stávající výsledek považovat již za "dobrou zprávu"? Nebo je to jen jakési "mlhavé "možné"? A ještě poddotaz - četl jsem, že vznik protilátek je závislý na kondici imunitního systému? Proto se chci zeptat, pokud mám imunitní systém v pořádku (s chřipkou na nemocenské jsem byl naposledy před 4 roky), vznikaly by protilátky rychleji, či pomaleji? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Hezký den Danieli, podstatná informace je ta, že jste měl pouze orální sex s touto ženou, nákazou virem HIV jsou vždy více ohroženy ženy od mužů, než muži od žen, jelikož ve spermatu je řekněme " větší nálož tohoto viru ", větší infekční dávka. Vir HIV se samozřejmě ale nachází v poševním sekretu, je však velmi citlivý na mýdlo, dezinfekci a na okolní vlivy, tedy např. vyschnutí.
Pozitivní protilátky po nákaze se začínají objevovat po 3 týdnech, u všech nakažených se objeví do 3 měsíců po nákaze.
Pokud má osoba v pořádku imunitní systém ( neužívá kortikoidy, netrpí žádnou chronickou chorobou...), protilátky se u ní vytvoří dříve, než u osoby, která některým takovým problémem trpí. Neumím Vám odpovědět, jaká je šance, že Vaše protilátky se ještě objeví pozitivní, ale vřele doporučuji ještě testování za 2 měsíce.
Vzhledem k tomu, že se nejedná o rizikovou pacientku bych velké obavy neměla.
S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: