Testy na ok

dobry den. je mi 17let a od leta minuleho roku se lecim v FN Motol na pediatrii pro nechutenstvi. chodila jsem k nutricnimu poradci a na gastro. na gastro mi delali asi v listopadu testy na okultni krvaceni a po te mi ztratili kartu..karta se znovu nasla asi pred mesicem, kdy mi moje doktorka oznamila, ze v tech testech se nam neco objevilo, takze je zopakujeme. v patek sem tam odnesla vzorky a ted jen cekam na vysledek. chtela bych se zeptat, co by pro me znamenalo, kdyby test vysel pozitivni (nechci za nic postupovat endoskopicke vysetreni, to je opravdu moje nocni mura:() takze bych se chtela zeptat, co by pro me znamenal pozitivni vysledek- prijdu si trochu mlada na to, abych mela kolorektalni nador nebo polyp. ps: jeste musim dodat, ze v posledni dobe trpim hodne prujmy-hlavne ve stresovych situacich jako zkousky apod..predem mockrat dekuji za odpoved zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pozitivní výsledek, tj.záchyt krve ve stolici (pokud jste tedy před vyšetřením nejedla červenou řepu, mnoho červených paprik apod., což může mít za následek falešně pozitivní výsledek vyšetření) v tomto věku daleko spíše než nádor nebo polyp může ukazovat na jiná onemocnění střev, zejména na zánět střevní sliznice. Pro bližší zjištění, o co se jedná, je endoskopické vyšetření nejpřínosnější, neboť díky němu lze přímo prohlédnout střevní sliznici a podle potřeby i odebrat vzorek (nebolí to). Probíhající zánět apod. by mohl vést jak k dlouhodobým poruchám vstřebávání živin a tím k dlouhodobému poškozování zdraví třeba i s trvalými následky, tak k vyššími riziku vzniku rakoviny střev v pozdějším věku. I proto je zjištění, zda jsou střeva v pořádku nebo ne, velmi důležité (a samozřejmě také proto, by pokud možno byla podána odpovídající léčba a Vám se ulevilo). Chápu, že z případného vyšetření nemáte zrovna radost, ale zvažte, jestli když by Vám ho nabídli, byste opravdu odmítla - bez něj se možná dost ztíží až znemožní úspěšná diagnostika Vašich obtíží a tím i léčba. Lze se domluvit na tom, že Vás na vyšetření "připouspí", takže v podstatě nic necítíte a na zákrok si nepamatujete. Pokud by byl výsledek OK testu opět pozitivní, doporučuji podrobně další postup probrat s ošetřujícím lékařem, jistě Vám ochotně odpoví a vše vysvětlí, jen se nebojte ptát.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ode dneška nekouřím! Zvládnu abstinenční příznaky?
Články: Ode dneška nekouřím! Zvládnu abstinenční příznaky?
Rádi byste přestali kouřit...
Lékaři znají nový způsob, jak snížit nitrooční tlak u glaukomu
Preventivní prohlídka
Články: Preventivní prohlídka
Preventivní prohlídka je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Články: Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Každý starostlivý rodič...
Těhotenský ultrazvuk
Články: Těhotenský ultrazvuk
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: