Toxoplazmóza a listerióza v těhotenství

Dobrý den, včera jsem snědla maso (vepřové), které s největší pravděpodobností nebylo zcela dovařeno (bylo lehce narůžovělě uprostřed). Jsem v 19. týdnu těhotenství. Bojím se, že jsem se mohla nakazit listerií či toxoplasmosou. Dnes od rána mám trochu průjem, křeče v břiše a trochu mi bolí žaludek. Mohla jsem se nakazit, resp. může se jednat o příznaky těchto dvou onemocnění? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, toxoplasmosa je infekce, která se na člověka přenáší orofekálním přenosem, tzn. s jídlem, které je kontaminováno výkaly nakažených zvířat. Mnoho lidí si během života vytvoří protilátky proti této infekci. Pokud máte nejistotu ohledně možné infekce, můžete si nechat nabrat krev a zjistit event přítomnost prottilátek. Listeriosa je jiný typ infekce, přenáší se konzumací hlavně měkkých, zrajících sýrů a běžně se projevuje jako virosa nebo lehčí chřipka. V těhotenství je v důsledku snížené imunity organismus k této infekci vnímavější, ale ani v tomto případě si nemyslím, že by riziko po snědení nedovařeného masa bylo vysoké.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: