Toxoplazmoza a možné potraty

Vážená paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o zhodnocení hodnot na Toxoplaznozu. viz. dokumentační foto. Na vyšetření jsem byla několik měsíců po druhém předčasném porodu. První předčasný porod byl 2010 25+5 holčička, bohužel po sedmi dnech nastalo nezvratné krvácení do mozečku. 2011 23+4 holčička. Obě těhotenství byla prý jako z učebnice. Porod nastal vždycky ze dne na den, nedalo se nic předvídat i když jsem měla v prvním případě sepsi, neměla jsem teploty. Vždy byl u toho zánět všeho, co se týká miminka. Po všech vyšetřeních mi byl zjištěn pouze zvýšený koagulační faktor F VIII a následně doporučena heparinová léčba v dalším těhotenství. Mě se moc nezdá ta toxoplazmoza, v prvním těh. Toxo: negativní. V druhém těhu. pozitivní protilátky po prodělané toxo. Tyto vyšetření mi dělal můj gynekolog, takže hodnoty nemám. No a poslední testy na toxo. jsou v příloze. Na vánoce při malinké viroze bez teplot se mi udělaly "záhadné" zvětšené uzliny na krku. Zjištěn pouze zánět močového měchýře(zase bez příznaků) a přeléčena Augmentinem. Uzliny zůstaly a narostl i počet leukocytů. Jinak ostatní krev v pořádku. Dnes jsem pátý den po vyndání jedné tuhé uzlinky a čekám na histologii. Tak mi vrtá hlavou, nemůže tohle všechno způsobovat nákým způsobem toxoplazmoza? Děkuji za Váš čas a odpověd.

Odpověď odborníka:

Z jednoho hodnocení laboratorních testů nelze bohužel nic vyčíst, pouze to, že jste v minulosti toxoplazmózu prodělala. Zkuste nález zkonzultovat s vaším gynekologem, který vám dělal odběr na toxoplazmózu při prvním těhotenství (negativní toxoplazmóza neznamená, že jste již nemohla mít protilátky po prodělané nemoci). Mezi příznaky akutní toxoplazmózy zvětšení uzlin patří a také může zavinit předčasný porod. Nevím, zda bylo u dětí provedeno vyšetření na toxoplazmózu, ale je velmi málo pravděpodobné, že by za předčasný porod mohla v obou případech toxoplazmóza. Akutní toxoplazmóza má pozitivitu protilátek ve třídě IgM. Lze ještě provést tzv. aviditu protilátek, která určí, zda se jedná o relativně čerstvou či pozdější infekci toxoplazmózou.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: