Transplantát kožního štěpu

Dobrý den, 20.8.2009 jse se popálil při sváření. Byla mi diagnostikována popálenina 3.stupně a 31.8. jsem byl hospitalizován k nekrektomii. Dělali mi ji dvakrát, nejprve lžičkou a potom humbyho nožem do kapilárního krvácení. Rána téměř nekrvácela. Vše bez narkozy, protože jsem paraplegik po úrazu páteře. 7.9. jsem byl propuštěn domu. Dnes jsem byl na ambulanci na převazu s tímto výsledkem. Rána po opakované nekrektomii na dist. bérci vlevo v rozsahu 25x25 cm je klidná,granulující,krvácející. Dotaz: Je nutná transplantace kůže na popáleninu v tomto rozsahu? A co když ji odmítnu, zahojí takováto popálenina? Nikdo se mnou v naší nemocnici nemluví, Pan primář řekl, že je čas a musí se tam vytvořit nějaká hmota než se dá kožní transplantát, druhý doktor na té samé chirurgii mi řekl, že to přeroste a drobné bílé flíčky, které tam mám se zatáhnou a dnes na ambulanci mi lékař pomalu vynadal, že jsem šel domu z nemocnice a že je nutné udělat kožní štěp co nejdříve a opět mě chce hospitalizovat. Nerozumím tomu a nevím jestli nemám být doma a čekat až se rána zahojí. Vím, že to bude trvat dlouho, ale nikám nespěchám. Ještě bych chtěl dodat, že z nemocnice mě propustil pan primář, aniž bych ho přemlouval a nejsen doma na revers. Byl jsem propuštěn po výkonu za 5 dní. Doma mám zdr.sestru ( mamželka), která mi ránu sprchuje, převazuje a bude ji vlhčit a dezinfikovat Rivanolem. Děkuji za odpověď. Nikde vaši odpověď nepoužiji proti lékařům v naší nemocnici. Jde mi poze o správné rozhodnutí. Kocek

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vím, že by vám lékaři měli vysvělit svoje rozhodnutí, ale bývá tak málo času....Já osobně bych vzhledem právě k tomu, že jste paraplegik ( tam bývá poškozeno nejen nervové, ale i cévní zásobení na takové mikro ůrovni a samostatné hojení je těžší ), proto bych se přikláněla spíše opravdu k té transplantaci. Rána sama se hojí jen obtížně, je poměrně velká, stupeň popáleniny je vysoký a je tu riziko vždy infekce i při sebepečlivější péči a ještě navíc - vy jste paraplegik - opravdu spíše důvody k transplantaci kůže. Uvidíte, nebudete litovat, různými názory nad vaší ránou se nedejte znepokojit, někdy mají lékaři mírně jiné zkušenosti a názory, které načerpali v průběhu své praxe, ale řidte se názory ošetřujího lékaře, který vás vídá nějčastěji. Raději se na všechno zeptejte hned lékaře a uvidíte, bude to dobré. Pokud máte i doma zdravotnické zázemí, není lepší varianty. Hezký den a brzské uzdravení rány vám přeji.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: