Traumatická nevenerická sklerozující lymfangoitida penisu

Při dráždění penisu rukou partnerky u mě došlo cca před rokem k natržení uzdičky. Natrženou uzdičku jsem měl již i dříve, ale vždy (jako i tentokrát) došlo k samovolnému zhojení. Poté však došlo na penisu v oblasti uzdičky ke zvrásnění kůže, která někdy viditelně zbělá. Postižená oblast je cca 1 cm od uchycení uzdičky k žaludu směrem dolů a je nebolestivá. Během roku od posledního natržení se tento stav mění. Penis vypadá zhojený, ale zvrásnění kůže a zbělení se vrací. Na erekci, kvalitu a frekvenci sexu to žádný vliv nemá. Stejný stav popsal MUDr. Václav Urbánek, CSc. ze Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN, Praha ve článku "Poranění mužského těla během pohlavního styku" takto: "V důsledku častého a prodlužovaného dráždění pohlavního údu se může rozvíjet zánět jeho mízních cév, traumatická nevenerická sklerozující lymfangoitida penisu. Za podpůrný vyvolávající faktor bývá považováno drobné poranění. Jedná se o hmatnou tuhou, uzlíkovou, průsvitnou strukturu, ve většině případů mírně bolestivou, která vychází od žlábku (collum glandis) za zadním, rozšířeným okrajem žaludu a šíří se na tělo penisu, postupně až v celém jeho rozsahu. Protože během čtyř až osmi týdnů dojde bez léčby k samovolnému zhojení, mnoho případů proběhne dokonce nepozorovaně. Ačkoli bývá odůvodněně připomínána vhodnost přechodné sexuální abstinence nebo alespoň šetrnosti při koitu, na druhé straně se zdá, že sexuální zdrženlivost úplná přece jen není ke zhojení popsaných změn nezbytná." Bohužel u mě ani po roce nedochází k samovolnému zhojení. Co způsobuje ono vracení příznaků? Kontakt předejakulátu s postiženým místem? Obávám se, že tomuto kontaktu nejsem schopen zabránit (ranní erekce apod.). Dá se tomuto samovolnému zhojení pomoci volně dostupnými léčivy? V případě, že ano, jakými? V případě, že ne, jakého lékaře mám vyhledat? Potřebuji doporučení obvodního lékaře? Přes něj se mi to nechce řešit. Stydím se. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Bohužel. obávám se, že takto na dálku nejsem schopná váš stav správně vyhodnotit a bylo by dobré vyšetření přímo v kožní ambulanci. Doporučení není nutné. Může jít i o jizvení, nebo kožní onemocnění (lichen sclerosus).

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: