Třes pravé ruky a sníž.funkce šž

Dobrý den pani doktorko, beru Sortis 50 1/2 ráno na sníženou funkci štítné žlázy. A teď mě praktická lékařka předepsala Vasocardin 50 1/2,O,1/2. Je možné toto spojení, když jsem si přečetla, že Vasocardin se používá při zvýšené funkci ? Tento lék mě byl předepsán pro stálý třes pravé ruky, který se zvyšuje při stresu...který někdy neni ani opodstatněny. Jen stačí něco očekávat /třeba při nějakém podpisu/. Taky se rychle unavím a spotím. Mám i noční pocení. Také jsem přibrala a mám nadváhu. V březnu jsem měla krev.výsledky S-cholesterol 4.35 s-Tag 1.10, s-HDL-CHOL 1.77, s-LDL chol. 2.38, AIP 0.21, s-TSH 2.06, free T4 17.38. Podle příznaků vlastně nevím jestli mám sníženou nebo zvýšenou funkci ŠŽ. ..Mohu ty prášky brát a nemohou změnit funkci ŠŽ ? Dá se to vyléčit ? Je to už hodně dávno, kdy mě byl zjištěn esenciální tremor. Příležitostně jsem brala Trimepranol 10. Moc děkuji za odpověď. Míla

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Sortis je lék na snižování cholesterolu, ale podle dávky předpokládám, že jste měla na mysli Letrox nebo Euthyrox. S Vasocardinem je kombinovat můžete, tento lék se i v případě zvýšené funkce štítnice používá hlavně jako ochrana srdce před nemocí, nežli na ovlivnění štítné žlázy. Letrox i Euthyrox jsou hormony štítné žlázy, tudíž se užívají v případě snížené funkce žlázy. Podle výsledků, které jste napsala, máte aktuálně dobré hormonální hladiny na dané substituci, tudíž byste žádné obtíže stran štítné žlázy ani neměla pociťovat. Nemoci, které vedou ke snížené funkci štítnice jsou většinou na bázi autoimunitní, nejsou léčitelné a probíhají doživotně. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Elektronická cigareta nadělá při odvykání více škody než užitku
Víte, kolik vás ve skutečnosti stojí chřipka?
Články: Víte, kolik vás ve skutečnosti stojí chřipka?
Chřipka může přijít pěkně...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: