Tuky

Při vyšetření krve mě byl naměřen celkový cholesterol 4,8. Cholesterol v pořádku, měl jsem zvýšené triglyceridy. P. doktorka mě napsala lék lipanthyl supra 160. Když čtu vedlejší účinky, tak se mi to nechce brát. Je nutné tyto léky brát?

Odpověď odborníka:

Neuvádíte, jak moc byly triglyceridy zvýšené. Lipanthyl je lék ze skupiny fibrátů, které se užívají k léčení dyslipidémie (porucha složení krevních tuků) s převahou triglyceridů. Obecně platí, že nejprve by měla být vyzkoušena dieta a režimová opatření (chodit denně asi 30 minut, jedenkrát týdně delší procházka, zvýšit konzumaci zeleniny a ovoce - 5x denně, vyloučit alkohol, omezit tučné na minimum, vyloučit sladké, nesolit). Pokud tato opatření nebudou postačovat, je léčba Lipanthylem vhodná. Zvýšení triglyceridů není jen laboratorní problém, je spojeno např. s rizikem pankreatitidy (zánětu slinivky břišní). Podle mých zkušeností je Lipanthyl obvykle dobře snášen a s nutností ukončit léčbu kvůli nežádoucím účinkům jsem se setkal jen velmi ojediněle.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: