Tuky a vitamíny

Dobrý den paní doktorko. Měl bych 2 dotazy. 1. Zajímalo by mne co je pro relativně mladého zdravého muže lepší. Margaríny, máslo, střídat to nebo prostě pečivo ničím nemazat, pokud to vyloženě není třeba? 2. Je ze zdravotního hlediska jakožto ztráty vitamínů, minerálu, ... lepší používat pro ohřev mikrovlnku nebo ohřívat jídlo na páře? Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

DOBRY DEN, urcite tuky rozumně střidat (a namazat jen velmi tenkou vrstvičku), ale hlavně: do jidelničku zařadit zdravé a kvalitní rostlinne tuky v podobě olejů, je jich velike množství, najdete v prodejnách zdr. vyživy (nejen olivový, ale i dýnový, brutnákový, sezamový....a další,budete se divit,jaké druhy existují). MIKROVLNKU URCITE NE, ohřev potravin realizujte spíše na plotně nebo v "pařáčku" nad vodní lázní na plotně nebo ve vámi zmiňovaném parním hrnci. Tuky jsou důležité pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a to nejen, proto bych je určitě úplně nevynechávala, záleží na jejich druhu, proto doporučuji ty rostlinné oleje, ty jsou nejzdravější a nejprospěšnější - nemyslí tím ale margarín...na ten POZOR :o(...Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x