U urologa už jsem byl - podivné příznaky

  • Dotaz od: František
  • Publikováno: 24.11.2011
  • uLékaře.cz

Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem se sem obrátil s mými potížemi a bylo mi doporučeno abych navštívil urologa, protože by se mohlo jedna o varikokélu. Byl jsem u dvou a oba mě řekli že to varikokéla pravděpodobně nebude, ale protože jsem si to vyprosil, tak mě objednali na ultrazvuk a jakéhosi doplera. Mohli byste mi říct, co si o tom myslíte, jestli by to mohlo být i jiné onemocnění než varikokéla případně jaké? Pro jistotu opět uvedu své příznaky. CCa před 5ti lety mě začalo bolet v podbříšku, přidaly se k tomu teploty, začalo mě pálit + svrbět v tříslech a jakoby jsem cítil jak mi třísli proudí krev, akorát to bylo hodně nepříjemné. Teploty jsem měl potom dalších asi půl roku v kuse lehce nad 37 stupňů Celsia. Byl jsem nejdříve, pak u urologa, tam mi proevedli progmat, prostatu, ultrazvuk varlat, sono břicha. Nic nenašli. Asi dva týdny na to jsem zpozoroval menší zarudnutí šourku a jednu velkou tmavou žílu uprostřed šourku. Taky jsem cítil že je podstatně teplejší než před tím, také se mi z něj nevím proč, začalo při mytí ztrácet mnohem více chlupů. Když jsem šel znova na urologii, vyhodili mě s tím že to není urologický problém. Po půl roce mě k tomu ještě začalo pálit a štípat v takových těch "provazcích" co jsou připojeny k varlatům, ale když jsem se stavoval opět na urologii, řekli mi to co minule, že mě nebolí varlata a nemám potíže při močení, tudíš že nejde o urologický problém a pomoc mám hledat jinde, bohužel už mi neřekli kde. Teď uplynulo 5 let, naučil jsem se tu bolest jakžtakž zvládat, vím že když chodím, zlepší se to, když sedím zhorší se to, když ležím na zádech, tak bolest prakticky necítím, naopak když ležím na břichu, je to velice nepříjemný pocit, nejdříve mi na celém šourku naběhnou 4 velké tlusté žíly, po pár minutách ležení se jich tam objeví další desítky malých žilek a svrbí to a pálí to jako čert. Když spím, naprosto žádné nepříjemné pocity necítím, když se probudím, je to naopak nejhorší (zřejmě jak se mi začíná krev pumpovat do těla). Také se to zlepšuje ve vodě když plavu a nebo když jím jídlo tak se to tak na hodinu zlepší (zřejmě se mi nějak odpumpuje krev do žaludku a neusazuje se mi v oněch partiích). Nemůžu nosit určité druhy spodního prádla. Když si vezmu těsnější, tak se mi na šourku objěví více žilek, když si vezmu volnější, šourek se zbarví do temně rudé barvy, je horký a pálí mě to na kůži. Také v zimě když jdu ven, tak se to zlepší a ty žilky úplně zmizí, ale když přijdu do tepla tak se po určité době zae objeví a začne to znovu pálit, tahat, svrbět, štípat. Problém je taky v tom, že když jdu k urologovi, tak protože chodím (při chůzi se to zlepšuje) a navíc tam jdu v zimě (v zimě mizej žilky), tak tam přijdu, řeknu mu příznaky, on se na to podívá a řekne že tam žádné žilky nevidí a jsem za vola. Tentokrát jsem si ten ultrazvuk opět vyprosil, ale domnívám se že se opět nic nenajde jako posledně a já strávím dalších 5 let v tomto stavu mezi zdravím a nemocí. Ještě by možná stálo za to zmínit že celá moje rodina, jak z otcovy tak z matčiny strany trpí na křečové žíly a celý život chodí po operacích, nicméně ty křečové žíly mají na nohou. To by bylo tak asi všechno co mě doteď napadá.Můžete mi prosím sdělit váš názor na to co by to mohlo být a jaké vyšetření by mém případě připadalo ještě v úvahu? Děkuji předem moc za odpověď, snad nějaká příjde a konečně se dozvím co mi to vlastně je.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Františku. K první části dotazu: bolesti v podbříšku, pocity pálení, svědění, k tomu půl roku trvající subfebrílie můžou svědčit pro infekci v těle. Proto by bylo vhodné, aby jste se podrobil vyšetření krve na zánětlivé parametry, včetně serologie na chlamýdie, mykoplazmata, viry (CMV, EBV...). Odběry lze provést cestou praktického lékaře, případně v interní ambulanci. Dále je vhodné doplnit aspoň ultrasonografické vyšetření břicha. K druhé části potíží: je normální, že v teplu se žíly roztahují - odborně řečeno dilatují, v chladu se naopak stahují (vasokonstrikce). Svědění a pálení kůže pak souvisí se zvýšeným prokrvením (hyperémií) kůže. Pokud máte v rodinné anamnéze varixy, nelze vyloučit, že taky máte predispozici k žilní insuficienci v skrotálním řečišti - a zatím se to projevuje pouze za horka. (Jste ještě mladý a typické varixy se u Vás ještě nemusely vyvinout.) Doporučuji Vám vyzkoušet Detralex 2x denně 1 tbl- podává se u křečových žil i hemeroidů. Výrazný efekt se dostavuje až po několikatýdenním užívání. Obvykle se doporučuje 3 měsíční léčba, pak pauza na měsíc. I na předpis je to poměrně drahá, ale jediná účinná léčba žilní insuficience.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: