Umbilikální kýla

Dobry den chcel by som sa opytat , pred rokom mi lekar nasiel umbilikalnu herniu povedal ze je velmi mala a ze teda sa operovat nemusi. Nedavno som bol na sonografii a nasli mi malu umbilikalnu herniu 9 mm branka co im trvalo dlho lebo najprv nic nevideli, chirurg to uzavrel ze je to malinke a ze netreba to riesit len sledovat . Tazkosti mi to velke nerobi obcas ma tam pichne alebo akoby v mocovej trubici ale velmi malo. Doktor mi povedal ze si ju mozem zatlacit spat ak budem ju citit a aj som to parkrat tak robil az sa mi nedavno stalo , ze pupok po zatlaceni ma zacal viac boliet a citil som akoby podrazene nervy v celom tele , akoby chvilkovy prival adrenalinu . Prvykrat som to neriesil myslel som si ze to mozno nejak psychika. Avsak raz po tyzdni ma pichlo v pupku tak som si chcel nahmatat hrcku a zatlacit spat ako som len prirlacil uplne mi prislo zle zacalo mi busit srdce a zacal pupok krcovito boliet a zase akoby nejake nervy som podrazdil v celom tele , isiel som teda na kontrolu sonografia . Tam zase dlho hladali tu herniu a potom povedali ze malinka hernia bez pritomnosti kluciek a ze je vsetko v poriadku urobili mi aj usb brusnej dutiny. Prosim vas ja mam obavy je to velmi neprijemne a vlastne sa to stane len ked stlacim pupok uz ho nestlacam ale minule som sa nejako pri umyvani pozabudool a ten cely dej sa zopakoval . Trpim aj krcovymi zilami som po operacii pred rokom , a miernou hypertenziou . Mam 22 inak som komplet zdravy. S cim toto moze suvisiet? Dakujem vopred za odpoved :)

Odpověď odborníka:

Milý Danieli, samotná palpace a vyšetření pupeční kýly je často pacienty nepříjemně vnímaná. Mohou nastat pocity úzkosti, na zvracení, zrychlení tepu či dechu. Je pravdou, že kýla nikdy nezmizí, často má tendence se zvětšovat. Většinou takto malinké kýly jsou char. tzv. liparokély, kdy do kylního váčku je zavzat břišní tuk, či část omenta - velké předstěry. Funkčně nepředstavují problém, spíše se jedná o estetické hledisko, mohou začít i pobolívat. Jakožto chirurg bych byla jednoznačně pro operační řešení. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nemoci nehtů (1. díl)
Články: Nemoci nehtů (1. díl)
Poruchy a onemocnění nehtů...
Přestaňte kouřit. Regenerace startuje za pár minut!
Články: Přestaňte kouřit. Regenerace startuje za pár minut!
Každá cigareta se na vašem...
9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Články: 9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Tuhle zdravotní potíž zná...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Sužují vás bolesti hlavy? Možná za to mohou cigarety!
Články: Sužují vás bolesti hlavy? Možná za to mohou cigarety!
Podle odborníků může být...
Nemoci nehtů (2. díl)
Články: Nemoci nehtů (2. díl)
Onychomykóza je mykotické...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: