Upřesnění dotazu

Reaguji na odpověď od Vás a upřesňuji nač jsem se ptal:Je reálná jen ,částečná, výměna kloubní jamky (bojím se náhrady jako čert kříže) -je-li chrupavka v koleni už dost poškozená? O holi ještě nechodím,oteklé to nemám,ale stabilita je špatná a hlavně při chůzi to bolí snesitelně-otázka je do kdy to zvládnu-proto si zjišťuji možnosti do budoucna.Již jsem do kolena zainvestoval skoro 100000,-Kč.Magnetická rezonance je uložena ve FN Brno. Váš dotaz: Jsem s odstupem 4 let po plastice křižových vazů obou kolen posl v 2006),po 6 letech defekt při karate chrupavky v koleni s následnou léčbou kmenovými bunkami,chondrokraftem (12/2013) vše bez výr.efektu 1-2 stupen artrozy).. rehabilituju na kole a plavu.Cvičím stabilitu svalů u kolen na správné držení... Jaké jsou možnosti v mém věku bez nutnosti totální endoprotézy?Je možnost vyměnit jen kloubní jamku a jaká je změna k lepšímu. Dodávám,hrával jsem fotbal,tenis,in line,karate..při chůzi spíš trpím.. Pavel Odpověď odborníka: Nepopisujete současný stav kolena a jeho funkci. Není jasné zda máte bolesti, jaké jsou rtg snímky. Zda bylo provdeno vyšetření magnetikou rezonancí. Nepopisujete, zda je koleno nestabilní, oteklé, zda dokonce potřebujete případně opěrnou hůl a podobně. Protože se jedná již o stav po operaci je potřeba více informací.

Odpověď odborníka:

Tyto postupy na náhradu kloubní chrupavky jsou stále ve stadiu experimentu a novinových zpráv. Výměna samotné kloubní jamky kolena se dostupně běžně neprovádí. Tento výkon není prováděn ani v kýčli, zde se spíše nahrazuje hlavice při zachovalé kloubní jamce. Efekt je kratší než u plné endoprotézy. Vzhledem k vašemu věku je pochopitelné, že usilujete o oddálení aplikace endoprotézy co nejpozději, o to usilují i ortopedi. Dříáve se takové stavy řešily artrodesou, t.j. kloubní jamka i část hlavice se zlikvidovala a koleno zůstalo nehybné ale nebolestivé. Tato operace je dnes vyjímečná. Vašemu stavu, počínající artroze se věnuje řada firem se svými potravinovými doplňky a chondroprotektivy. Efekt je velmi problematický až žádný, vliv jen na počínající artrozy. I americká literatura uvádí jako mírně pozitivní efekt metodu PRP, rich platelet plasma, kdy se aplikuje upravená vlastní krev s obohacenými destičkami do kloubu. U mírnějších forem dochází ke stimulaci kloubní chrupavky a zlepšení stavu, aplikují i naši ortopedi, nehradí pojišťovna. Jinak fyzikální a rehabilitační péče, lázeňská léčba a pobyt u moře a medikace. Koleno by měl sledovat ortoped a podle stavu léčbu dále doporučit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: