Úraz kolene

Dobrý den, před chvílí jsem Vám poslíl následující dotaz: Dobrý den, asi před 13 lety jsem měl úraz kolene (koleno se mi tzv. otočilo). Bezprostředně po úraze koleno oteklo a asi tři měsíce šlo velice špatně ohýbat (nešlo ohnou takřka vůbec). Postupně se vše upravilo a nasledujících 13 let koleno fungovalo v podstatě bez obtíží - i při sportu (maximálně v něm při dřepu a při otočném pohybu zapraskalo). Asi před rokem jsem začal rekreačně běhat. Obě kolena jsem asi trochu namohl - bolest obou kolen, horší hybnost. To se během měsíce upravilo k normálu. Koleno, které je po úrazu, mě však následně při fotbalu "přeskočilo" - tzn. při změně směru pohybu se trochu otočilo. Následoval mírný otok a drobné zmenšení hybnosti. Pak se vše upravilo. To stejné se mi pak stalo ještě jednou bez otoku. V obou případech nebyla výrazná bolest. Nyní se vše upravilo. Pouze v koleni, které je po úraze stále trochu lupe (bez bolesti). Fotbal jsem již dlouho nehrál, uvidím se mi koleno př iněm opět pootočí. Chtěl bych se zeptat, čím lupání a otočení již jenou poraněného kolene (úraz před 13 lety) může být? Zda nemůžou být např. poraněny či přetrženy vazy? Pokud by byly poškozeny vazy, bylo by možné v tomto stavu fungovat v podstatě bez obtíží cca 13 let? Má smysl podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí? Děkuji za Vaši odpověď. Chtěl bych se ještě zaptat, zda v případě, kdyby se prokázalo poškození či poranění kolenních vazů,jena místě provedení plastiky vazů? Ještě jenou děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Magnetická rezonance poskytně obraz kolena, nutno říci, že ne také stoprocentně. Plastika zkříženého vazu není vždy nutná. Pokud koleno není jednozančně nestabilní není potřeba ji provést. Artroskopie učiní obraz nitra kolena jednoéznačně, upravuje úrazové změny kolena. Preferuje se plastika především u sportovců a mladých lidí. Při nestabilitě kolena je ortoped aktivnější.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: