Úraz kolene (l)

Dobrý den, před 4 týdny mě při basketbale skřípli 2 hráči na zápase a následně jeden dal tvrdší ránu do vnitřní strany kolene. Tak jsem se jen tak sehnul, chytil si koleno a nakonec jsem ještě zápas dohrál a koleno bylo celkem v pořádku. Druhý den v pondělí to bylo v pořádku. V úterý také, ve středu mě to začalo bolet, takže jsem to zkusil ledovat a stahovat stahovadlem a docela to bylo ok. Ale ve čtvrtek mě to bolelo opravdu hodně a ani jsem nešel na trénink. V pátek jsem šel do mostecké nemocnice, tak mě poslali na rentgen a provedli mi pár cviků a řekli mi, že to mám jen naražené a ať si dám 10 dní pauzu a ať to nenamáhám, tak jsem to nechal v klidu, ledoval jsem to, měl jsem nohu nahoře a vypadalo to, že to bylo jen dočasné. Poté jsem jel na běžky a na každou jízdu jsem si bral 2 stahovadla a chránič na brusle pro jistotu, abych na to nespadl. První 3 dny se ani neozvalo a 4. den se začala projevovat bolest, a tak jsem jízdu na běžkách vynechal. Večer to stále bolelo, tak jsem šel spát a ráno se probudím a bolest žádná. Sbalil jsem si všechny věci nesl jsem i těžké věci do autobusu a ani malinko se koleno neozvalo přijedu domů a k večeru se zase začíná bolest objevovat. V noci mě 3x bolest kolene probudila a ráno jsem byl rád, když jsem si došel na záchod a když jsem šel tak 500 m do obchodu, tak jsem myslel, že spadnu bolestí. Domů jsem se vrátil. Dal jsem si na něj led a moc to nebolelo, ráno mě zase bolelo a dnes večer zase celkem začíná, a po tom běžeckém kurzu se mi udělaly 2 červené skvrny na koleni a když se jich dotknu a přitlačím, tak to na tom místě pěkně bolí. Červené skvrny někdy zmizí, ale jak to zmáčknu na tom místě, tak se znovu objeví, zkoušel jsem to na druhý koleno zmáčknout a červený flíček se neudělal. Prosím o radu, děkuji předem a ještě jednou děkuji. S pozdravem Petr (Obrázky přidám).

Odpověď odborníka:

Pravděpodobně se bude jednat o poškození bočního vazu a menisku kolena, kde může být nevelký defekt menisku, který se po zátěži projeví. Projevuje se také reaktivním zánětem vnitřní výstelky kolena, posttraumatickou synovitidou. Vše se projevuje otokem, bolestí a omezenou hybností kolena. Koleno vyžaduje opětnou kontrolu, chlad, znehybnění kolena s následným rozcvičením. V dohledné době, zvláště pokud potíže nevymizí, bude záhodno provést vyšetření magnetickou rezonancí na vyšetření měkkých tkání kolena, vyšetření menisků kolena a jejich stavu. Podle výsledku další léčba. V úvahu při tom připadá provedení diagnostické a léčebné artroskopie.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Střeva
Články: Střeva
Starověký lékař Galén...
Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Články: Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Sice se nedá jednoznačně...
Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Články: Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Média se v současnosti plní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Články: Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Žilní systém je síť cév...
Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Články: Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Vápník je základní živina...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x