Uzel na štítné žláze

Dobrý večer,před měsícem mi zjistili uzel na štítné žláze.cituji zprávu:laloky hraniční velikosti,oboustranně 48mm.v levém laloku izoechogenní uzel 11x9x20mm,ostře ohraničený od okolí.jaký by měl následovat další postup léčení a může uzel ovlivnit mé chování,jsem neustále unavená,podrážděná a mám zvýšený cholesterol 5,9.hodnoty TSH 2,02 a FT4 10,80.děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uzel samotný nemá vliv na chování, či celkový pocitový stav organizmu (samozřejmě kromě situace, kdy by utlačoval svým objemem okolní krční struktury, což ale není Váš případ). Směrodatné jsou hormonální hladiny štítné žlázy, které máte v normě - tudíž by neměly způsobovat žádné obtíže. Při rozměru uzlu nad 10 mm se obecně doporučuje provedení cytologického vyšetření. Dělá se vpich injekční jehlou do uzlu pod ultrazvukovou kontrolou, odebere se buněčný materiál, který se následně odesílá k mikroskopickému vyšetření. Dle výsledku se uzel buď dál sleduje, nebo je doporučena operace. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: