Uzel na štítné žláze

Dobrý den paní doktorko, prosím o vysvětlení USG št. žlázy: PL a LL 14x15x40(4,4ml),laloky jsou nehomogenní, normoechogenní, v dol.pol. PL izoechoválný vel. 10x10x11, nad ním U2 hypoech 5x4mm. Závěr: adenom PL. Labor.: TSH 2,283 fT4 12,27. Paní doktorka zatím léky nenasadila, punkci na biopsii nedělala. KO za půl roku. Mám se obávat postupného se zvětování ? Děkuji za odpověď. Jana

Odpověď odborníka:

Milá Jano, Vaše štítná žláza není celkově zvětšená, ale máte tam uzlíky. Nevím přesně, jaký důvod měla Vaše lékařka, že Vám nenasadila hormony štítné žlázy, já bych se spíše klonila v tomu už hormonální léčbu zahájit - ale nevím toho o Vás tolik, jako lékařka, která Vás vyšetřila, takže to případně s ní ještě proberte. Ultrazvuková kontrola za 1/2 roku je v pořádku. Uzel o průměru 11mm je hraničně dostupný k punkci, na některých pracovištích punktují až uzly větší. Na punkci bych zatím netrvala. Jestli uzel bude nebo nebude dále růst, to je momentálně ve hvězdách, nelze předpovědět, v případě nárůstu uzlu za 1/2 roku už by se určitě zahájení léčby a punkce měly uskutečnit.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
 Atopický ekzém – co je nového?
Články: Atopický ekzém – co je nového?
Atopický ekzém je chronické...
Vědci zjistili, proč je rakovina močového měchýře tak agresivní
Když tuhne krev v žilách aneb Jak vzniká trombóza
Články: Když tuhne krev v žilách aneb Jak vzniká trombóza
O spojitosti mezi hlubokou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Atopický ekzém může zkomplikovat infekce
Články: Atopický ekzém může zkomplikovat infekce
Pro svůj vznik v prvních...
S atopickým ekzémem k moři
Články: S atopickým ekzémem k moři
Slunce, vzduch, mořská voda...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: