Úzkost

Mám problém, který se neustále stupňuje a opravdu si s tím už nevím rady. Studuji vysokou školu, studium mě nikdy nějak zvlášť nestresovalo. Mám skvělé rodiče a sestru se kterými vycházím dobře. Nikdy jsem neprožila trauma. Před třemi lety jsem byla s kamarádkou na dovolené, kde jsme si to skvěle užily. Po návratu do Čech jsem se necítla ve své kůži, po několika dnech se mi stalo, že mě v autobuse přepadla úzkost. Bušilo mě srdce, nemohla jsem dýchat, motala se mi hlava. Předýchala jsem se, ztuhly mi svaly a zkroutily prsty na rukou a nohou. Byla mi přivolaná sanitka, kde mi sdělili, že jsme asi měla glykemický šok. Poté se mi stav několikrát vrátil a vždy mi byla přivolaná záchranka. Dostala jsem diazepam, vyspala se a bylo mi dobře. Po několka těchto stavech jsem více dbala na životosprávu a snažila se vyvarovat stresových sitací. Navštívila jsem obvodního lékaře, který mi předepsal nějaká antidepresiva. Jelikož jsem mladá, tak jsem odmítla prášky brát. Poté jsme navštívila i psychiatra, který mi vzal krev, povídal si se mnou, ale nenašel žádný důvod, ze kterého moje stavy plynou. Předepsal mi Xanax, který jsem si vzala většinou, když jsem cítila, že to na mě zase jde. Užívala jsem půlku. Jsou to tři roky, svoje stavy se snažím zvládat, od té doby jsem je neřešila přivoláním rychlé pomoci, přesto se necítím dobře. Nemám špatné myšlenky. Jen se mi z ničeho nic udělá špatně, děje se to kdekoliv.. S přáteli v restauraci, doma u televize, v autobuse či vlaku, na dovolené. Děje se to naprosto bezdůvodně. Přijde to samo, trvá to hodinu či dvě a zase to odezní. Ten stav je různý, někdy mě hrozně rozbolí hlava, mám mžítky, buší mi rdce, nemohu se do plna nadechnout, klepu se mi ruce, je mi na omdlení a na zvracení. Po odeznění tohoto stavu jsem totálně vysílená, bolí mě celý člověk, mám těžké ruce a nohy. Vždy se bojím, abych neměla infarkt, přitom vím, že EKG mám v pořádku. Někdy si říkám, že se už opravdu zblázním. V noci mi cuká celé tělo až mě to probudí. Pak se musím chvíli uklidňovat a zase usnu. Užívám třezalku, piju ajurvédský čaj, mám Bachovy kapky. Nic mi nepomáhá. Hodně se mi zhoršil zrak. Jsem už zoufalá, nechci brát antidepresiva pravidelně. Ničí mi to život. Prosím poraďte. Děkuji, Erika

Odpověď odborníka:

Eriko, pocity a stavy které popisujete mají kvalitu paniky a určité disociace (což vám asi popsal i psychiatr). Takovéto stavy jsou často způsobené aktuálním (nastřádaným) přetížením, které otevře hlubší a starší úzkosti a traumata, často mohou být spojené i s porodem, perinatálním vývojem, nebo rodinnou zátěží. Proto je nutné vyhledat psychologa, který se specializuje na psychoterapii panických stavů a raných traumat, pracuje s rodinnými systémy. Pomoci by mohlo i sezení zaměřené na rodinné konstelace.Čím déle bude takovéto řešení svých obtíží oddalovat, problém se více "zapouzdří" (příčiny se satnou skrytější). Na druhé straně Bachovy kapky a další přírodní preparáty, které úžíváte, jsou v dlouhodobém pohledu vhodným doplňkem a podporou léčebného procesu. V akutních fázích je medikace vhodná (ta však neodstraní příčiny). Doporučuji vám dobrou psychoterapii.

Mgr. Diana Valečková
Mgr. Diana Valečková

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Privátní psychologická a terapeutická praxe

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nejčastější úrazy kolene: zaměřeno na kloubní vazy
Články: Nejčastější úrazy kolene: zaměřeno na kloubní vazy
Poranění zkřížených a...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Dostupnost biologické léčby je omezená. Přesto ji lze získat
Články: Dostupnost biologické léčby je omezená. Přesto ji lze získat
Moderní, jedinečná a drahá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kapavka
Články: Kapavka
Kapavka, gonorea, je...
„Drátkem“ na křečové žíly
Články: „Drátkem“ na křečové žíly
Možností, jak se zbavit...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x