Uzly na štítné žláze - co dál?

Dobrý den Mám za sebou ultrazvuk štítné žlázy (s výsledkem: Oba laloky hladce ohraničeny přiměřené echostruktury, isthmus nerozšířen. Pravý lalok z vetší části vyplněn uzlem smíšené struktiry o velikosti 12x11x18mm, uzel je vaskularizován v centru i na periférii. V levém laloku ve střední třetině uzel smíšené struktury s kalcifikací v okolí, velikost je 7x8x9mm, prokrven na periférii. V okolí velkých cév uzliny dg. významné velikosti nediferencuji.) a odběry krve na ŠŽ (TSH 4.460 a T4 14,38). Dostala jsem žádanku na endokrinologii, kde však musím dost dlouho čekat na další vyšetření. 1. Lékařka však naznačovala nutnost operace vzhledem k velikosti většího uzlu.Je to opravdu nutn1é? 2. Nedá se tento nález léčit jen medikamenty? Příjde mi dost zbytečné odoperovat celou ŠŽ když má funkci jakž takž v normě, ani není zvětšená. 3. Poslední dobou mě však pobolívá krku a trápí mě velké sucho v ústech - může to mít s tím souvislost? 4. A je nějaká možnost, že se uzly samy zmenší, popř. jaké vitamíny či byliny je na toto dobré užívat? 5. Také se teď snažíme o dítě - můžou mít tyto uzly nějaký vliv na nezdárné pokusy o početí, nebo popř. mohou mít vliv na vývoj plodu? Děkuji za odpovědi Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den,Lenko, uzly ve štítné žláze nejsou nijak vzácným nálezem, ale objemné uzly u mladých osob jsou zpravidla indikovány k chirurgickému řešení, protože se může jednat o zhoubný nádor (vzácně je zhoubný celý uzel, ale karcinom může být jen malá část uvnitř). Navíc je velmi malá pravděpodobnost, že by se uzel zmenšil, nebo dokonce zmizel. Žádné speciální medikamenty ani byliny na to neexistují. Samozřejmě, pokud je to možné, operuje se pouze jeden lalok s uzlem, ale pokud je uzlově přestavěný i druhý lalok, pak se zpravidla operují oba. Někdy se lékař rozhoduje ještě podle výsledku cytologie (vpichem do uzlu se odebere vzorek a ten se vyšetří pod mikroskopem). Otěhotnět můžete, uzel na schopnost otěhotnět ani donosit dítě vliv nemá, ale radila bych přeci jenom předtím uzel vyřešit...at už pouhým vyloučením zhoubného nádoru cytologii nebo operačně. Mějte příjemný zbytek léta

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Zánět štítne žlízy | Od: Amalie jendriskova | 27.11.2014 16:54
Dobry den muj syn ma 16 let a mame uzlovite přestavby v obou lalocich P laloku 2 uzly o velikosti 1-1,3cm a ve žlaze jsou četnější hypoechogenity
P lalok-7,72ml,L lalok 8,14ml myslite ze nas ceka operace dekuji p.Jendriskova
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
Články: Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
Ještě než si uděláte...
Impotence po léčbě rakoviny prostaty může mít řešení
Články: Impotence po léčbě rakoviny prostaty může mít řešení
Erektilní dysfunkce neboli...
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: