Vážený pane doktore, obra...

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem a předem děkuji za radu. Od roku 2004 byl u mě diagnostikován záchyt vyšších jaterních testů. Hodnoty jsou s postupem času následující: ALT-1,47,0,86,1,42,1,61,1,69,1,75 GMT-3,47,1,32, 2,46,2,97, 3,74,4,63, 5,57,6,47,7,00 AST-0,61,0,21,0,62,0,67,0,78 poslední hodnoty? ALT-1,75 GMT-7,60 AST-0,78 Markery hepatitid.neg. autoprotilátky neg. anti CMV neg. USG břicha: bnp Věk-29 let, výška-180 cm, váha asi 84-85 kg. Diagnósa: Z provedené biopsie byla zjištěna opakovaně - Steatosa jater a to v roce 2006 a teď v dubnu 2008. Na úvod bych rád chtěl říci, že alkohol prakticky nepiju a jestli se napiju 0,2 dcl vína za měsíc, tak je to opravdu hodně. Takhle to je vždy celý život, jsem v podstatě abstinent. Bohužel hodně z okolí slyším, že steatosa jater je způsobena z nadměrného pití alkoholu (souhlasím-kdo ho nadměrně pije), ale toto není rozhodně můj případ a o to víc pátrám po příčině. Četl jsem, že steatosa jater škodí tím, že zatěžuje játra a pak může třeba za 10 let dojít až k cirhóze jater, rakovině. Nadruhou stranu je toto onemocnění vratné. Pravidelně dodržuji dietní režim (jím ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, nepřipálené tuky), alkohol jak jsem psal nepiju vůbec a užívím jako pitný režím jaterní čaj. (ostropestřec mariánský) Chci se Vás pane doktore zeptat o radu či názor na toto onemocnění. Může být i příčina v poruchách metabolismu? Mám se obrátit na Poradnu pro poruchy metabolismu? Co by jste mě doporučil a jak závažné onemocnění steatosa jater je? Kolik doporučujte a v jaké formě užívat Ostropestřec mariánský? (čaj, tablety) Je účiněk ostropestřce na játra klíčový? (ze zkušeností) Lékař specialista-hepatolog mě říkal, že se s tím nedá nic dělat než hodnoty jaterních testů sledovat v 3 měsíční periodocitě. Plus dodržovat dietu a užívat ostropestřed mariánský. Je toto dostačující? Mám zájem, aby jaterní hodnoty byly v pořádku a riziko možného budoucího vzniku třeba cirhózy jater či jiných závažných onemocněních bylo minimalizováno. Moc Vám děkuji za radu, názor či vysvětlení a přeji mnoho úspěchů. Mějte se moc hezky S pozdravem a přáním hezkého dne Petr

Odpověď odborníka:

Dobrý den, steatosa není onemocnění nijak zvlášť závažné. Doporučení Vašeho hepatologa považuji za velice rozumná, stejně jako Váš aktivní přístup. ostropestřec je dobrým pomocníkem, ale jako vždy není to všelék. Byýt Vámi dodržuji dál předepsaný režim a zbytečně bych se neznepokojovala.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: