Vážený pane doktore, tent...

  • Dotaz od: Jiří Brotánek
  • Publikováno: 2.5.2008
  • uLékaře.cz

Vážený pane doktore, tento dotaz se týká mé manželky. Po prodělaném nachlazení v zahraničí, které zasáhlo její horní cesty dýchací, najednou ztratila čich. Nicméně občas něco ucítí - např. spáleninu v kuchyni nebo pach koňaku ( dávám ji na zkoušku čichat k věcem vyzačujícícíh se výraznou vůni). Lékař jí předepsal léky proti alergii, zbytnělá sliznice prý tlačí na čichové nervy a tím přestávají fungovat. Nicméně jí velkou naději na obnovení čichu nedává. Existují jiné léčebné metody a je tato ztráta nevratná ? Manželce je 73 let. Děkuji za vaši odpověď Jiří Brotánek

Odpověď odborníka:

Pokud došlo k nevratnému poškození čichových buněk zánětem, k obnovení čichu pravděpodobně nedojde. Záleží také na tom, jak dlouho obtíže již trvají, pokud jde o krátkou dobu, ještě vyčkejte.Poraďte se se specialistou - ORL (nosní, ušní, krční).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
viktorek | Od: Alena | 28.9.2016 13:32
Dobrý den,

reaguji na tento článek viz níže.

Slyšela jsem o možnosti obnovy čichu každých cca 60 dní. Děje se tak přirozeně.

Kdy se tedy stane, že dojde k trvalé ztrátě čichu, když se čich neustále přirozeně obnovuje?

Když se nad tím zamyslím, nemělo by k trvalému požkození čichu dojít nikdy, resp. jen k dočasnému, neměl -li pacient vážný úraz hlavy, kde by si poškodil vnímání čichu.
Kdy se tedy stane, že dojde k trvalé ztrátě čichu, nemá-li pacient úraz hlavy, při kterém by došlo k požkození..Prosím napište. Děkuji.
reagovat
re:viktorek | Od: uLékaře.cz | 28.9.2016 17:33
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: