Virová hepatitida typu a v těhotenství

Pěkný den, jsem ve 22týdnu těhotenství, byla jsem očkovaná proti VHB, avšak stihla jsem pouze první dvě dávky, púoté jsem otěhotněla a bylo mi doporučeno nechat si "píchnout" třetí dávku až po porodu. Jsem tedy proti nákaze VHB chráněna i po dvou dávkách? Další otázka se týka VH typu A, proti které očkována nejsem a v současné době je aktuální. Pohybuji se často v Praze, i v MHD a v kolektivech lidí, jaká jsou rizika pro plod při případné nákaze právě typem A? Je nějak ohrožen, nebo by se nákaza týkala jen mě? Děkuji moc za odpověď, s pozdravem Tereza N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Otázka 1: po dvou dávkách očkování proti VHB je hladina protilátek již dostatečná, doporučení aplikovat 3.dávku po ukončení těhotenství je jedině správné. Můžete být klidná. Otázka 2: ohledně hepatitidy A dobrá zpráva: průběh onemocnění u těhotných se významně neliší od onemocnění pacientek, které nejsou v "jiném" stavu. Nebyl prokázán přenos viru na dítě v děloze ( tzv. vertikální přenos), takže vaše dítět by bylo zdravé. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: