Vsugerování onemocnění

Dobrý den, je mi 17 let a mám takový problém. Asi před 2 měsíci jsem si na hlavě strhla nějaký stroupek a pak jsem si přečetla, že by to mohlo být znaménko. A i přes rady lékařů, že to nic není si pořád musím myslet, že to tak není. Pořád myslím, že by z toho mohla vzniknout vážná kožní onemocnění jako je rakovina kůže. Myslím na to a říkám si to. Asi už jsem si to nějak vsugerovala a bojím se, abych si tuto nemoc sama nepřivolala. Nevím jak na to mám přestat myslet. Mohla bych se zeptat, jestli je možné, že bych si tu nemoc přivolala a mohla by jste mi poradit, jak na to mám udělat, abych na to už nemyslela? Předem děkuji moc za odpoved

Odpověď odborníka:

Míšo, není známo z dostupné vědecké literatury a poznatků současné vědy, že by si člověk myšlenkami přivodil vážné onemocnění. Pokud Vás kožní lékař přesvědčil, že se nejedná o onemocnění, které by Vás ohrožovalo na zdraví nebo životě, pak není potřeba se více obávat. Metody, které používají kožní lékaři jsou natolik sofistikované, že je vcelku nemožné, aby se mýlili.
Vaše obava a myšlenky na tu nemoc mohly ovšem vyvolat úzkostné prožívání, které způsobí ulpívání a zvýšenou pozornost k této oblasti. Pokud se Vám nedaří na to přestat myslet, doporučila bych Vám vyhledat v místě Vašeho bydliště psychologa nebo psycholožku, kteří by Vám v rámci sezení pomohli tzv. rozpustit obavné myšlenky a snížit úzkost na zdravou míru.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: