Vvyšetřeni pateře

Dobrý den , chtěla bych prosím vysvětlit rtg. pateře , Přim. hrudní kyfosa, mírná dxkonv. skoliosa v horní polovině THp. Ve středním useku chondrosa disku, TH6-9 i s vakuovym fenomenem, lehka spondylosa. Napřímená bederní lordosa, osteochondrosa disku L5- S1, drobné osteofyty na L2 , spondylartrosa, ploche SCH. uzly v TH-L přechodu. prosím o vysvětlení nebot opravdu dost trpím a začala jsem od bolesti i často zvracet a taky ubytek vahy o 20kg. Před 8 lety jsem prodělala rakovinu prsu , ale vše prozatím vpořadku po strance onkologie.

Odpověď odborníka:

Popis rtg Vaše potíže nevysvětluje. Prozrazuje, že jste prodělala v období dospívání tzv. Scheuermannovu chorobu, proto jsou vidět tzv, Schmorlovy uzly, naštěstí nepopisují nějak závažné. Ostatní popisované změny jsou degenerativního charakteru, prozrazují, že jste měla již léta funkční problémy, což se nemuselo projevovat trvalými bolestmi. Ty máte až nyní. N8sledek nedostatečné rpeventivní péče o sebe. Což však není kritika, tak je tomu v ČR obecně . Úbytek váhy to také nevysvětluje, ledaže byste díky potížím , které jsou následkem funkčních poruch páteře, spojených s výraznou svalovou reakcí ..měla poruchu v jídle. Zvracíte li často,pak by nebylo divu. Nejlépe je zajíta za lékařem,kterýs e věnuje "aktivní fyzioterapii", je třeba současně pomoci, zlepšit funkční stav, současně, dle vývoje doporučit cílené cviky, které ale Vy musíte provádět..a bude šance nejen zlepšit, ale i zlepšení stabilizovat. Běžná fyzioterapie nemusí být dostatečně účinná, jelikož dle popisu není výloučeno, že máte již změny horšího stupně v obl.6-9 hrudního,posledního-až 1,křížového obratle, postižení destiček. To není na RTG vidět,. Neznamená to obšem, že musí tyto změny existovat. To ale neodhalí fyzioterapeut, ale lékař, dle průběhu léčby, bude li třeba, pak doporučí upřesnění pomocí Ct,MRI ,EMG apod., aby odhalil hlubší změny a případně doporučil neurologickou konsulutaci pro opět " možné( nikoliv jisté) pomocné zásahy charakteru mikroneurochirurgického zásahu. Často " aktivně fyzioteraopeuticky" pracuje neurolog, pak je postup ještě jednodušší. Vše by bylo v jedněch rukou.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: