Vyhřezlá ploténka

Dobrý den, partner má už asi 10 let vyhřezlou ploténku, před 10 lety při úporných bolestech dostal něco jako hluboký obstřik (omlouvám se za laický popis, vše znám jen z doslechu) a těchto 10 let pak netrpěl žádnými bolestmi. Před víc než měsícem se mu problémy vrátily, navštívil postupně 3 doktory (pohotovost, obvodní lékař a neurolog), ale z mého pohledu žádný z nich nepřišel s trvalou pomocí - dostal vždy injekce proti bolesti, postupně různé prášky proti bolesti, předepsané rehabilitace - kde mu zase ale řekli, že v akutním stádiu se rehabilitace neprovádí, doporučení cvičit a zhubnout (má 98 kg na 185 cm). Už víc než měsíc se noc co noc budí bolestmi, přes den bolesti taky neustávají, kromě krátkých chvilek po rozmasírování. Práh bolestivosti má naopak posunutý tak, že běžnou bolest skoro nevnímá, ale podle jeho chování je toto opravdu vážné. Opravdu není žádná jiná pomoc než postupně zhubnout a cvičit? Prášky proti bolesti skoro nepůsobí a nepřipadá mi to jako léčba problému, ale jen potlačení příznaků. Děkuji

Odpověď odborníka:

Vcelku lze pouze souhlasit s Vaším názorem. To však neznamená, že lékaři nepostupovali správně. Pokud v klinickém nálezu dominuje svalové napětí a boletivý stav znemožňuje "aktivní fyzioterapii", tak nezbývá než postupovat pomocí injekcí, infuzí či zkidňujících procedur. Po dostatečném efektu však normální postup je "aktivně fyzioterapoeutický".Dokonce i tehdy, kd\ž je přítomný náoez, který bdue směřovat jednoznačně k operačnímu zásahu. Jde totiž o možnost ovlivnění funkce okolí problematického místa a zlepšení následného stavu po operačním zásahu. Do této situace se zatím Váš partner nedostal, nedá se dle Vašeho popisu určitě, zda je nyní správné postupovat" aktivně fyzioteraapeuticky" či současně i s operačn intervencí. To je věc konkrétního klinického nálezu včetně reflexolog. v tom konkrétním čase. Situace Vašeho partnera vypadá nadějně, jeví se možné zasáhnpout právě aktivně fyzioterapeuticky, ale není jasné, zda bude tato léčba dostačující. V takových situacích je jedině možná tato léčba rukou lékiaře nebo fyzioterapeuta pod přímým lékaovým dohledem( tedy ne pouze na dálku spolupracujícím) Ten může dle konkrétního vývoje konkrétně doporučit, jak dál postupovat. Běžná fyzioterapie bývá logicky nedostačující.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Šest tipů, jak udržte játra v kondici
Články: Šest tipů, jak udržte játra v kondici
Játra jsou nepostradatelnou...
Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Články: Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Pokud se oplozené vajíčko...
Opalování během těhotenství: pouze občas a s rozumem
Články: Opalování během těhotenství: pouze občas a s rozumem
Přestože si řada z nás...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: