Výrazné a rychlé vypadávání vlasů

Dobrý den, je mi 30 let a mám problém s rychlým a výrazným vypadáváním vlasů. Od 11.3 2011 mi začaly výrazně vypadávat vlasy ( 1800 vlasů na1 umytí). Obvodní lékař mi odebral krevní obraz včetně diff. a biochemii (kalium,kreatinin ,bilirubin,ALT,AST,alkalickou fosfatázu,glukózu,CRP a TSH). Vše bylo v normě jen diff. u KO je prý bezvýznamně změněný. Předepsal mi Milgammu N jedno balení i.m.., ale problém se tím nevyřešil. Zašla jsem na kožní,kde mi doktor řekl,že se musím nechat ostříhat a napsal Polytar AF 2xtýdně,Alpicort F 1xdenně, vitamín E 2x1denně a Methionin 2x1denně. Žádná jiná vyšetření jsem nepodstoupila ani mi lékař nedoporučil a už nevím,na koho se obrátit,proto píši vám. V listopadu 20010 jsem podstoupila IVF (stimulace Gonalem), ale gynekoložka mi řekla,že tím to být nemůže. Od prosince jsem začala brát Mamavit prefolin+DHA a v lednu k tomu Selenitabs,že prý takové dávky nevadí….? V lednu jsem začala navštěvovat bylinkářku-léčitelku (před dalším pokusem IVF) ,která mi napsala různé bylinkové čaje na pročištění organismu a posílení ženských orgánů,jelikož chceme zkusit další IVF (zatím jsme to odložili) a v březnu mi dělal zubař 3x RTG zubu (poslední 10.3.). Od ledna jsem 3x týdně chodila do bazénu,ale vlasy jsem si nenamáčela,tak nevím,jestli to může být i tím….? V rodině nikdo tímto problémem netrpí . Myslíte,že něco z uvedeného by mohlo být příčinou rychlého a výrazného vypadávání vlasů? Jaké vyšetření by bylo ještě možné podstoupit včetně krevních,aby se zjistila příčina vypadávání vlasů a existuje nějaké speciální pracoviště,které se těmito problémy zabývá a kde by mi mohli sdělit víc,event. udělat nějaká podrobnější vyšetření,popřípadě kde? Můžete mi prosím napsat,na co přesně methionin je,co má společného s vypadáváním vlasů,když na obale píší,že je na posílení tělesné a duševní kondice? Hledala jsem na internetu,ale nic moc jsem tam o tom nenašla.Je možné kombinovat Methionin s Aeriusem(na alergii)? Byla mi zjištěna trombofilie (mutace FII heterozygot) , jsem alergická na pyly a plísně,jinak se s ničím neléčím. Mám obavy,že za měsíc mi zůstane jen holá hlava bez vlasů. Prosím o váši radu a názor . Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

omnívám se, že tento intenzivní výpad vlasů přesně časově odpovídá poststresovému padání (3-4 měsíce po prvním IVF) v kombinaci s velkými hormonálními výkyvy násle.dkem stimulace. Tzn. příčinou je psychický i fyzický stres, který zcela jistě ještě neskončil a pokud bude trvat, pak není moc šancí na zlepšení stavu. Stejně tak hormonální léčba s kolísáním hormonáoních hladin může přispět k většímu výpadu. Užívejte běžné vitamíny, do kštice můžete dávat 1xdenně Alpicort, ale žádná další opatření bych nedoporučovala. Po skončení působení vyvolávající příčiny vlasy znovu narostou.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: