Výrazná cirkulární stenopza l4-l5 s black paramed protruze l5-s1 vlevo.

Pěkný den, vážený pane doktore, prosím o názor/doporučení zda rehabilitovat a nebo podstoupit operaci při nálezu: "Výrazná cirkulární stenopza L4-L5 s black paramed protruze L5-S1 vlevo. Bolest v zádech je poměrně trvalá, ale celkem snesitelná. Nevím zda se bude časem stupňovat a nebo se dá držet v "normě" nějakou rehabilitací. Můžete mi prosím nějakou doporučit? Moc Vám děkuji. S pozdravem Jiří K.

Odpověď odborníka:

V takové situaci je třeba udělat maximum pro zlepšení funkce v okolí problematické oblasti, zlepšení a udržení statiky pánve, stabilizovat svalové poměry, současně upravit dle možností ergonomické podmínky pro práci i mimo práci. Rozhodování, zda a případně kdy operovat vyžaduje znalost nejen popisu, jak uvádíte, ale i přesné symptomatologie a klinickéhío nálezu. Často je možno současně zlepšovat, cvičit a přitom operaci plánovat zcela konkrétně, případně s ní jen hypoteticky počítat. Maximální využití možností které tělo nabízí je nezbytné i v případně, že oprace bude, jsou pak mnohem nadějnější, stabilnější výsledky po op. Málo fyzioterapeutů mohou dostatečně pomoci, jedná se o rizikovou situcaci, proto je nezbytné spolupracovyt s fyzioterapeutem, který pracuje přímo s lékařem( ne na dálku), ideálně s lékařem, který se ktivní fyzioterapii věnuje. Samozřejmě můžete po domluvě navítvit moji poradnu v Praze.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: