| Nápověda

Vyšetření moči

Dobrý den,před měsícem mi při prev.prohlídce a odběrech zjistili špatné hodnoty v moči,po dalším kontrolním odběru se to potvrdilo a lékař nasadil antibiotika(Nitrofurantoin).Po 10 dnech následoval další odběr moči,opět s bílkovinami v moči(neznám hodnoty).Moč je světlá,nezapáchá,ale kalná a plavou v ní jakési nečistoty.jsem objednaná na sono břicha,ledvin a moč.cest.Velmi by mě zajímalo zda tento problém může nějak souviset i s mým dalším-zvýšené hodnoty kys.močové v krvi.Nic na to neužívám,jen mám dodržovat nízkopurinovou dietu.Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

S vyšší hladinou kyseliny močové v krvi pravděpodobně nález bílkoviny v moči nesouvisí. Bílkovina v moči nemusí být přítomna jen při zánětu močových cest, je-li zvýšena výrazně, může jít o následek déle trvajícího vysokého krevního tlaku, cukrovky, ale třeba i některých neinfekčních zánětů ledvinných klubíček a celkových autoimunitních onemocnění. Množství bílkoviny v krvi je nutné co nejdříve ověřit - nejlépe sběrem moči/24 hod., současně provést základní odběry krve, v případě potvrzení vysoké bílkoviny v moči by mělo následovat nefrologické vyšetření (v Karlovarském kraji např. nefrologická ambulance Fresenius Medical Care v areálu nemocnice Karlovy Vary nebo v Sokolově - viz http://www.fresenius.cz/Stredisko.aspx?kod=PACIENTIDIALYZA&root=PACIENTI&sub=PACIENTIDIALYZA )

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Klinika nefrologie VFN a 1. LF UK

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
  • Délka penisu Hezký den. Za 3 měsíce mi bude 19 let...trápí mě velikost mého...
  • Problém s přítelkyní Nevíme co dělat, a jak se zachovat, když mě ho moje holka...
  • Malý Penis Je mi 15 let a můj penis má v normálním stavu asi 1-2 cm a bojím se...
  • Fenobarbital Chtela bych se zeptat, jestli je mozne, aby 9mesicni dite, ktere...
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Kam dál
 
 
Interrupce nemusí být překážkou dalšímu těhotenství
Články: Interrupce nemusí být překážkou dalšímu těhotenství
V dnešní době je umělé...
Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu
Články: Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu
Jakmile na podzim zajde...
Léčba lupénky u dětí vypadá jinak než u dospělých
Články: Léčba lupénky u dětí vypadá jinak než u dospělých
I když je lupénka u dětí v...
Vláknina může zdraví i škodit
Články: Vláknina může zdraví i škodit
Konzumace většího množství...
Dlouhodobá léčba prolaktinomů
Články: Dlouhodobá léčba prolaktinomů
Nádorové procesy hypofýzy...
Vícečetné těhotenství je oprávněně rizikové
Články: Vícečetné těhotenství je oprávněně rizikové
Rizikové těhotenství je...
Články: Zhoršené vidění v noci může ohrozit život
Mnoho lidí si stěžuje na...
Naposledy čtené: