Vyšetření pet/ct

Dobrý den, p.doktore,Vaše odpověd na mou otázku nebyla zodpovězena-uvítala bych kdyby jste mi zodpověděl jaké možné fatální rizika z CT plynou i v řádu let po ionizaci.Moje otázka byla:MŮŽĚ MNE ODMÍTNOUT LÉKAŘ POKUD JÁ ODMÍTNU JEHO NÁVRH NA CT VYŠETŘENÍ?Děkuji za konkrétní odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, dotaz primárně nebyl adresován mně, ale přesto se pokusím o racionální odpověď. Profit ze správně indikovaného CT vyšetření rozhodně převýší riziko dané ozářením, které je u dospělých a starších osob prakticky zanedbatelné. Trochu odlišná situace nastává u dítěte, jednak je k ionizujícímu záření vnímavější a také je u něj větší předpoklad dožití pozdních účinků ozáření - genetické mutace, nádorová onemocnění. Dávka ozáření je různá podle vyšetřované části těla a jejího rozsahu, u celotělového PET/CT je pochopitelně nejvyšší, ale toto úzce specializované vyšetření se provádí pouze, když nelze nahradit jiným, v diagnostice může velmi pomoci. Váš lékař má rozhodně pádný důvod, proč vám jej doporučuje, ale pokud nebudete souhlasit, musí vaše rozhodnutí akceptovat. Je otázka, jak případné odmítnutí ovlivní jeho terapeutické možnosti a smysl další spolupráce. Zdravím vás!

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: