Vysoká tepová frekvence

Je mi 29 let, jsem docela štíhlá (170 cm a 56 kg), ale i přesto mám zvýšenou hladinu cholesterolu (6,2). Mám pravidelně nízký krevní tlak (kolem 105-110/65), ale pokaždé mám vysokou tepovou frekvenci, pod 85 tepů/min. v podstatě nikdy neklesne, někdy mám i přes 100. Poslední dobou mě i často bolí hlava, točí se mi a jsem dost unavená. Asi 6 let užívám hormonální antikoncepci a jeden z nežádoucích účinků je i vyšší tep-myslíte si, že by to mohlo být způsobené tím a po vysazení se to normalizuje? Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Co se týče vyšší tepové frekvence, doporučím vyšetření štítné žlázy cestou vašeho praktického lékaře, teoreticky se samozřejmě může jednat i o nežádoucí účinek antikoncepce, jak uvádíte, otázkou je, zda jste vyšší tepovou frekvenci měla i pře jejím nasazením. Normální tepová frekvence je 60-90 tepů/minutu, čili pod 85 je v pořádku, na 100 se může u zcela zdravých jedinců vyšvihnout při fyzické zátěži, emocionálním zážitku, strachu, bolesti atd. a jedná se o zcela fyziologický stav, čili domnívám se, že pokud Vy sama spontálně, bez toho, aniž byste na Váš tep myslela, nepocitujete významné bušení srdíčka, tento stav Vás neobtěžuje, není nutné ho řešit. Pokud ano, konzultujte tedy s Vašim praktikem. S pozdravem, K. Jiříčková

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: