Vysoký tep

Dobrý den, Mám 24 let, měřím 179 centimetrů, vážím 72 kilo. Reakreačně sportuji (jízda na kole, plavání, běh, bruslení), na škole ve sportu jsem vždy patřil mezi ty horší. Trápí mě vysoký tep,ale necítím žádné bolesti nebo tlak na hrudi. Měl jsem holter od lékaře, který monitoroval můj tep. Holter naměřil přes den průměrný tep 110 tepů za minutu (v ten den jsem však nijak nesportoval). Dále jsem si koupil hodinky s hrudním pásem pro měření tepu, hodinky mi měří přes den tep kolem 95. V noci mi naměřili průměrný tep 59 (pohyboval se v rozmezí 47 až 92). Večer mývám obvykle nižší tep, když sedím v křesle tak 80, ale jakmile vstanu hned mi vyskočí nad 90. Při fyzické zátěži (jízda na kole) mi tep při výšlapu menšího kopečku vyskočil až na 175. Při pomalé jízdě na kole (20 km/h) po rovince se mi tep pohyboval kolem 140 tepů za minutu, při mírném zrychlení jsem se lehce dostal nad 150 tepů. Podstoupil jsem řadu vyšetření od ultrazvuku srdce, sleziny, štítné žlázy, nadledvinek přes CT nadledvinek a odběry pro podezření ze zvýšené produkce hormonů nadledvinek. Všechny testy dopadly dobře , zjistili pouze hraniční velikost sleziny. Z rozboru krve nemám v normě následující hodnoty Leukocyty (WBC) - 3,83 G/L, Eryktrocyty (RBC) - 6,06 T/L, Hemoglobin (HGB) - 181 g/l. Doktoři se se mnou moc nebavili, že prý jsem v pořádku a že mi pomůže jóga. Moje obvodní mi předepsala prášky Lokren, pro snížení tepu (půl prášku ráno). Nevím jestli to mám brát nebo ne, protože endokrinolog mi řekl, že práškama to nemám řešit, že by to řešil tou jógou. Poraďte prosím co mám dělat, popř. na jaké vyšetření zajít. Nebo jestli brát ten lokren nebo něco jiného. Osobně mě nic netrápí krom toho, že se trošku více potím.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Mete! Osobně bych to také viděl na tu jógu. Dle popisu se mi jeví, že je více aktivovaný systém Vašeho sympatiku nežli jeho protějšek, parasympatikus. Nerovnováhu těchto vegetativních systémů neumí moderní medicína dobře řešit, zato úpravy v životosprávě mohou udělat divy. Doporučuji konsultovat lékaře celostní (holistické) medicíny, farmakologickou korekce dle Vašeho popisu nedoporučuji.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x