Vysoký tlak a tep

Dobrý den, zhruba před rokem my byl zjištěn vyšší tlak a vyšší tepová frekvence(+-80). do té doby tlak spíš nižší. obvodní lékařka my dala užívat Egilok25 půlku denně posléze půlku 2x denně. po skoro roce mě odeslala na kardiologii když jsem si stěžovala na přírůstek váhy cca 5kg. zřejmě to tom Egiloku s čímž lékařka souhlasila. kardiolog nezjistil nic závažného a dal my pouze jiné léky concor cor nejprve 1rano posléze půlku ráno. s tím že se po Betablokátorech netloustne i když jsem to četla na internetu i v přibalové informaci. chtěla bych vědět váš názor (je mi 26 a nechci být vinou prášku za chvíli s prominutím jako koule) zda se po tom opravdu přibírá nebo zda třeba zadržují v těle vodu nevím ale cítím na sobě jak se občas do nejakych věci sotva nasoukam. a zda existuje neco jiného co takové vedlejší účinky nemá. nehledě na to že tlak sice klesl ale tep moc ne. a dále mám pár dní pocity jako by se mi točila hlava (takové jako když si vezmete silnější brýle které nevyhovují) neomdlívám místnost se se mnou netočí ale je to velice nepříjemné. mohlo by to být taktez nevhodnými léky? pracuji v železniční dopravě a potrebuji mít plné soustředění ale i při řízení vozidla. a ještě bych se chtěla zeptat když pujdu k zubaři může mi při vrtání/trhání zubu dat injekci? nevadí to na ty léky či srdce a měla bych lékařku na to upozornit? děkuji moc za odpověď. Inka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v seznamu nežádoucích účinků je u Egiloku skutečně uveden váhový přírůstek, ale podobně jako Váš kardiolog, jsem se s ním zatím nesetkal, vyskytuje se tedy velmi vzácně. V příbalovém letáku Concoru není zvýšení váhy jako možný vedlejší efekt léčby uvedeno, obvykle jsou však účinky, včetně těch vedlejších, podobné pro celou lékovou skupinu (betabloktory). Ve Vašem případě by jako možné alternativní léčivo ovlivňující současně krevní tlak i tepovou frekvenci přicházel v úvahu verapamil. Doporučoval bych Vám však znovu zvážit, zda příčiny zvýšení váhy nemají kořeny jinde (hormonální antikoncepce, sedavé zaměstnání, nepoměr mezi kalorickým příjmem a výdejem). Pocity závratě či nejistoty při pohybu mohou mít původ v kolísání krevního tlaku (častěji pokles), proto by bylo vhodné doplnit 24-hodinovou monitoraci krevního tlaku - na toto vyšetření Vás objedná Váš praktický lékař. Léčba betablokátory není kontraindikací stomatologického výkonu ani anestezie, raději však lékaře předem upozorněte. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
 Křečové žíly neohrožují jen nohy
Články: Křečové žíly neohrožují jen nohy
Varixy se vyskytují zejména...
CNS - centrální nervový systém
Články: CNS - centrální nervový systém
Cévní mozková příhoda (CMP...
Sex v říši klíšťat
Články: Sex v říši klíšťat
Nikdo je nemá rád a zvláště...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: