| Nápověda

Vyšší diastolický tlak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mám dělat ohledně hraničního diastolického tlaku. Již několik let mně býval měřen vysoký tlak, patrně psychického původu. V těhotenství jsem brala dopegyt, potom tenormin 50, který se postupně snížil na 1/2. Při braní tohoto léku jsem mívala tlak 110/75, někdy i méně. Bylo mi doporučeno prášky vysadit. V současné době mívám po ránu a k večeru tlak 120/91. zajímalo by mě, proč se mi zvedá pouze diastolický tlak. Každý den šlapu na rotopedu 30 minut, vážím 68 kg a měřím 164 cm. Cholesterol jsem měla před 3 měsící na hodnotě 3, nekouřím, tučné jím málo. V současné době užívám jen Letrox 50 a cipralex 20mg. Jsem z toho nervozní. Co mám dělat? Když jsem měla před 2 lety už podruhé holtera, tak jsem měla v noci tlak i 90/50. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diastolický tlak je obecně obrazem, v jakém stavu jsou vaše cévy. Když kladou vyšší odpor (zanášením cholesterolem, změnami při cukrovce, ale i při psychickém napětí a podobně), diastol. tlak se zvyšuje. Bez vyšetření a na dálku nejsou moje možnosti radit vám velké, doporučovala bych vám vyšetření u pečlivého internisty nebo i kardiologa nebo cévního specialisty, který by se věnoval přednostně vašim cévám a hledal příčinu těchto změn v dia tlaku. Pokud by byla všechna vyšetření v normě, je čas na hledání vnitřních hlubokých psychických souvislostí a s tím by vám pomohl psychosomaticky orientovaný terapeut, kontakty na některé najdete zde: http://www.lirtaps.cz/seznam_mapa.htm. Psychosomatika odhaluje vztahy mezi psychikou a tělem (psycho-soma je tělo), psychika, hlavně potlačené emoce, určitým zp. a záměrně "poškozuje" struktury těla a tím chce upozornit na to, že existuje přímé spojení mezi tělem a psychikou a říká si tím o jejich odstranění. Systematickou prací se můžete na tyto vztahy podívat a příčiny odstranit. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+36 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Odvykání kouření v těhotenství? Nesnadné, ale možné
Léčba křečových žil nejsou jen tabletky a bandáže
Články: Léčba křečových žil nejsou jen tabletky a bandáže
Ano, jsou sice často první...
Osvědčené metody, jak přestat kouřit
Články: Osvědčené metody, jak přestat kouřit
Už jste vyzkoušeli kdeco...
Najděte svůj váhový ideál
Články: Najděte svůj váhový ideál
Vyspělé země dnes zažívají...
Co jste možná nevěděli o Crohnovi a kolitidě...
Články: Co jste možná nevěděli o Crohnovi a kolitidě...
Nespecifické střevní záněty...
Refluxní choroba jícnu
Články: Refluxní choroba jícnu
Pálení žáhy neboli pyróza...
Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Články: Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Trápí vás revma? Pak jste...
Evergreen v léčbě křečových žil
Články: Evergreen v léčbě křečových žil
Zdá se vám pracné navlékaní...
Snížená činnost štítné žlázy (hypotyreóza)
Články: Snížená činnost štítné žlázy (hypotyreóza)
Po zavedení jodace jedlé...
Žaludek
Články: Žaludek
Žaludek je vakovitý orgán...
Články: Dražší léky na spaní nejsou luxus
Hitem na trhu s hypnotiky...
Naposledy čtené: